Nova banka i Lanaco donose rješenja iz mašinskog učenja u bankarski sektor

01.07.2020. 12:24 / Izvor: Akta.ba

Pažljivo kreirana, nenapadna i personalizovana ponuda stavlja klijenta banke u povlašten položaj.

Vizionarski rad i ekspertize iz sektora bankarstva i informacionih tehnologija, danas su spojeni potpisivanjem Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji za kreiranje proizvoda iz oblasti mašinskog učenja i vještačke inteligencije između Nove banke AD Banja Luka i kompanije LANACO.

Ugovor su potpisali Dragan Ninić, menadžer Sektora za razvoj poslovanja u kompaniji LANACO i mr Srđan Kondić, predsjednik Uprave Nove banke.

Ovakva rješenja donose revoluciju u bankarski svijet, mijenjajući ovu industriju na bolje. Spektar poslovnih scenarija u bankarstvu, u kojima mašinsko učenje i vještačka inteligencija imaju ogroman uticaj na poslovanje banke je velik. Od sistema za preporuku proizvoda klijentima, preko detekcije prevara i analize kreditnog rizika, podizanja nivoa bezbjednosti, pa sve do osnaživanja korisničkog zadovoljstva uslugama.

Napredni sistemi analize podataka, iskorišteni na pravi način, podižu i nivo bezbjednosti klijenata banke i njihovog novca, što će u ovo digitalno vrijeme, pored komunikacije sa bankom, biti jedna od najvažnijih stvari u ličnom izboru banke svakog čovjeka.

"Do sada je urađen ogroman dio istraživačkih aktivnosti koje se odnose na tretiranje problema nebalansiranog učenja, kojih je jako mnogo u svijetu finansija i bankarstva. Pored toga, razvijeni su prototipi recommendation sistema koji će unaprijediti prodajne (cross-selling i up-selling) kapacitete bilo koje banke. Pažljivo kreirana, nenapadna i personalizovana ponuda stavlja klijenta banke u povlašten položaj. Ugovor nam omogućava da sve do sada urađeno stavimo u funkciju dodatnog tehnološkog razvijanja Nove Banke, kao bankarske institucije koja je prepoznala važnost dodatnog ulaganja u digitalnu transformaciju. Ovo je samo početak i jedan u nizu koraka ka razvoju novog tehnološkog poglavlja ovih kompanija", poručio je Nemanja Dragović, vodeći razvojni inženjer ovog projekta iz kompanije LANACO.

Sa druge stane, "korištenje naprednih tehnika zasnovanih na mašinskom učenju i vještačkoj inteligencijiNovoj banci će, između ostalog, omogućiti da bolje razumije stvarne potrebe svojih klijenatai da u skladu s tim klijentima ponudi tačno ono što im treba u trenutku kada im je to najpotrebnije. Personalizovane usluge su budućnost bankarstva i strateško opredjeljenje Nove banke za naredni period", istakao je Mirko Antić, direktor Sektora za informacione tehnologije Nove banke.

Zahvaljujući ovoj saradnji, kreiraće se jedinstven i autentičan proizvod domaćih privrednika, koji snagom savremene tehnologije gradi mostove povezivanja sa globalnim organizacijama. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti