Nova izdanja standarda za industriju namještaja

26.12.2018. 11:29 / Izvor: Akta.ba
Nova izdanja standarda za industriju namještaja

Standard BAS EN 581-3:2018 propisuje minimalne zahtjeve za sigurnost, čvrstoću i trajnost svih vrsta stolova za vanjsku upotrebu namijenjenih odraslima.

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine je putem Tehničkog komiteta BAS/TC 42, Drvo i proizvodi od drveta,metodom prijevoda usvojio treće izdanje standarda BAS EN 1730:2018, Namještaj – Stolovi – Metode ispitivanja za određivanje čvrstoće, trajnosti i stabilnosti, treće izdanje standarda BAS EN 581-3:2018, Vanjski namještaj – Sjedala i stolovi za kampovanje, za kućnu i javnu upotrebu – Dio 3: Mehanički sigurnosni zahtjevi i metode ispitivanja za stolove i korekcija, te drugo izdanje korekcije BAS EN 581-2/Cor1:2018, Namještaj za vanjsku upotrebu – Namještaj za sjedenje i stolovi za kampovanje, za kućnu i javnu upotrebu – Dio 2: Mehanički sigurnosni zahtjevi i metode ispitivanja za namještaj za sjedenje. 

Standard BAS EN 1730:2018 specificira metode ispitivanja za određivanje čvrstoće i trajnosti strukture svih tipova stolova i radnih površina bez obzira na upotrebu, materijal, dizajn / konstrukciju ili proces proizvodnje. Ovaj standard se ne odnosi na komode za presvlačenje, a metode ispitivanja za procjenu starenja, degradacije, ergonomije i električnih funkcija nisu uključene. Također, standard se ne primjenjuje na čvrstoću i izdržljivost bilo kojih dijelova za skladištenje.

Standard BAS EN 581-3:2018 propisuje minimalne zahtjeve za sigurnost, čvrstoću i trajnost svih vrsta stolova za vanjsku upotrebu namijenjenih odraslima, bez obzira na vrstu materijala, dizajn / konstrukciju ili proizvodne procese. Standard se ne primjenjuje za urbani mobilijar. S izuzetkom ispitivanja stabilnosti, standard ne omogućava ocjenu prikladnosti bilo koje funkcije za skladištenje koja se odnosi na stolove. Standard takođe ne uključuje zahtjeve za trajnost točkića i mehanizama za podešavanje visine, kao ni zahtjeve za otpornost na starenje i degradaciju uzrokovanu osvjetljenjem, temperaturom i vlagom, saopšteno je iz Instituta.

Izvorne tekstove evropskih standarda priprеmiо је Tehnički komitet  CEN/TC 207, Furniture, čiji je sekretarijat pod nadležnošću nacionalnog tijela za standardizaciju Italije (UNI).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti