Nova moderna automatska stanica za monitoring kvaliteta zraka u KS-u

29.12.2018. 08:27 / Izvor: Akta.ba
Nova moderna automatska stanica za monitoring kvaliteta zraka u KS-u

Kantonalna mreža stanica za monitoring kvaliteta zraka bogatija je za novu modernu automatsku stanicu.

Kantonalna mreža stanica za monitoring kvaliteta zraka bogatija je za novu modernu automatsku stanicu što predstavlja u Bosni i Hercegovini najveću lokalnu  mrežu - pet automatskih stanica. 

Stanica je postavljena na krov Doma zdravlja Ilidža i namjena je da nastavi kontinuirani monitoring,  za početak, koncentracije sumpordioksida i PM10 čestica koji su u sastavu obaveznog zakonskog monitoringa kvaliteta zraka , meteoroloških parametara (smjera i brzine vjetra, vlažnosti, temperature, pritiska, sunčevog zračenja). 

Analizator koji prati koncentraciju PM10 čestica istovremeno prati i frakcije PM4; PM2,5; PM1 kao i totalne suspendovane čestice što predstavlja značajno unapređenje ne samo monitoringa već i procjene uticaja zagađenja zraka na ljudsko zdravlje. 

Prema početnim podacima udio PM1 u PM10 je veći od 90 posto u zimskom periodu, što je vrlo značajna informacija kada je u pitanju zaštita zdravlja građana Kantona Sarajevo.  

Stanica je također opremljena kalibracionom jedinicom s kalibracionim gasom za redovnu provjeru rada analizatora  što je zajedničko za sve stanice u Kantonu Sarajevo. 

U cilju osiguranja kvaliteta rezultata mjerenja analizatori se podvrgavaju i redovnim godišnjim eksternim kalibracijama u akreditiranoj laboratoriji za kalibracije.  

Najavljeno je kako će se u narednim danima izvršiti povezivanje u bazu podataka i omogućiti prikaz na web stranici kvalitetzraka.ba. 

Ova će stanica biti opremana i sa svim potrebnim analizatorima, što će omogućiti slobodu kretanja mobilne stanice za indikatorska mjerenja, u dijelovima koji nisu pokriveni monitoringom kvaliteta zraka, a tu se, prije svega misli na općine Vogošća, Hadžići, Trnovo, gradsku Deponiju Smiljevići, prečistač otpadnih voda Butila. 

Potrebna sredstva za nabavku ove stanice u vrijednosti od 181.000 KM kao i svih ostalih stanica u lokalnoj mreži osiguralo je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti