Nova postrojenja u Solani Tuzla za proizvodnju punim kapacitetom

11.08.2008. 13:39 / Izvor: Investitor
Nova postrojenja u Solani Tuzla za proizvodnju punim kapacitetom

Protekle sedmice u tuzlanskoj Solani započela je probna proizvodnja na novim mašinskim postrojenjima nabavljenim prije tri mjeseca, u sklopu najveće poslijeratne modernizacije tehnološkog procesa u ovoj tvornici. Najkasnije do kraja augusta, Solana će raditi punim kapacitetom, a to praktično znači dvostruko veću proizvodnju soli - sa 75 na 150 hiljada tona godišnje.

Prema riječima direktora tvornice Izudina Kapetanovića, tehnološka modernizacija u Solani imala je dva cilja: povećanje proizvodnje za 100 posto i širenje lepeze proizvoda. S dosadašnjom proizvodnjom od oko 75 hiljada tona soli godišnje, Solana je bila na samom rubu rentabilnosti, prvenstveno zbog prevelikog broja (530) uposlenih radnika.

Istina, proteklu 2007. godinu tvornica je prvi put nakon rata okončala bez gubitaka i to ponajviše zahvaljujući snažnom rastu prihoda od prodaje na inostranim tržištima na kojima Solana plasira 64 posto ukupne proizvodnje, zbog čega je također po prvi put nakon rata svrstana na listu 25 najvećih bh. izvoznika.

„Postavili smo čvrste temelje za poslovnu ekspanziju Solane. Cilj nam je proširiti lepezu proizvoda, osobito u oblasti farmaceutske i prehrambene industrije. Ohrabreni smo dobrim tržišnim prijemom našeg proizvoda DO-DO i uskoro ćemo izaći s još nekoliko proizvoda a zainteresirani smo i za suradnju s nekom od regionalnih prehrambnih kompanija, poput Podravke. No, naš strateški cilj i dalje ostaje isti, proizvodnja za potrebe farmaceutske industrije, budući da se naša sol ubraja među najkvalitenije na svijetu i da je zbog besprijekorne čistoće najpogodnija za farmaceutsku industriju“, kaže za Slobodnu Bosnu Izudin Kapetanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti