Nova pravila u KS: Ko će sve biti oslobođen od plaćanja poreza na nekretnine

29.06.2018. 11:03 / Izvor: Faktor
Nova pravila u KS: Ko će sve biti oslobođen od plaćanja poreza na nekretnine

Po aktuelnim zakonskim propisima oslobođeni od poreza na nekretnine su samo pripadnici boračke populacije i mladi ukoliko prvi put kupuju.

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo na sljedećoj sjednici trebali bi razmatrati Nacrt zakona o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone koji bi omogućio određenim kategorijama stanovnika da budu oslobođeni plaćanja poreza.

Po aktuelnim zakonskim propisima oslobođeni od poreza na nekretnine su samo pripadnici boračke populacije i mladi ukoliko prvi put kupuju nekretninu i to ako se isključivo radi o novogradnji. Novi zakon bi omogućio svim mladima da ne plaćaju porez na nekretnine, bez obzira da li je riječ o starogradnji ili novogradnji, što će im uštedjeti sigurno nekoliko hiljada maraka. Također, olakšice će osjetiti i poduzetnici koji osnivaju nove biznise.

- Veće i bitnije promjene koje donosi novi zakon, između ostalog, jesu definisanje novih poreskih oslobađanja. Mladi do 38 godina koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje bit će oslobođeni plaćanja poreza bez obzira da li se radi o novogradnji ili starogradnji uz kriterije koji su definisani u zakonu. Ovakvo rješenje je predloženo jer je spomenuto i u Strategiji za mlade KS.  Također, oslobađanja su predviđena i za privredne aktivnosti, kao što su statusne promjene društva koje su regulisane Zakonom o privrednim društvima, te za poslovni poduhvat koji ima za cilj pokretanje poslovnih djelatnosti i stimulisanje zapošljavanja nezaposlenih osoba – kazao je za Faktor ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Pored toga, porez neće morati plaćati ni korisnici lizinga.

- Nacrt predviđa oslobađanje korisnika lizinga kada nekretninu stiče od lizing kompanije nakon isteka lizing perioda, kao i promet nekretnina sa davaoca kredita na pravno lice-primaoca kredita po potpunom povratu kreditnih sredstava u slučaju kada je predmetna nekretnina služila kao hipoteka za vraćanje kredita. U oba slučaja je do sada u predmetu lizinga i hipoteke prilikom promjene vlasništva postojalo dvostruko oporezivanje – naveo je Halebić.

Pravednija i preciznija pravila

Ministar finansija smatra kako je novi zakon mnogo precizniji, pravedniji i dobra osnova za početak boljeg regulisanja oblasti imovinskih poreza u Kantonu Sarajevo.

- Pored posebne osjetljivosti za određene kategorije stanovništva, prednosti novog zakona se ogledaju i u većoj usklađenosti  sa federalnim Zakonom o naslijeđivanju i Zakonom o stvarnim pravima, široj poreskoj osnovici prilikom oporezivanja naslijeđa čime je harmonizirana osnovica za oporezivanja naslijeđa u svim kantonima u Federaciji BiH, kao i pravednijem regulisanju ugovora o doživotnom izdržavanju, koji u skladu sa federalnim Zakonom o naslijeđivanju predviđa da se vlasništvo nad nekretninom može prenijeti na davaoca izdržavanja kako poslije smrti primaoca izdržavanja tako i prije smrti primaoca izdržavanja. Također, tu je i preciznije definisanje mjesta plaćanja poreza ukoliko se nekretnina naslijeđuje, preciznije definisanje porezne osnovice prilikom prinudne javne prodaje, te preciznije definisanje oslobađanje novosagrađenih objekata koji se prodaju prvom kupcu gdje je u dosadašnjem zakonu u svim ovim slučajevima postojala nedorečenost pravne norme. Preciznije su definisane i obaveze nadležnih organa u postupku za dostavljanje sklopljenih ugovora i donesenih rješenja Poreznoj upravi – izjavio je Halebić, dodavši da novi zakon predviđa i uspostavu evidencije o prometu neretnina i naslijeđenih i na poklon primljenih nekretnina i pokretnih stvari.

Novi zakon, prema njegovim riječima, neće promijeniti stopu poreza na promet nekretnina.

- Porez na promet nekretnina se plaća po stopi od pet posto kao i do sada, s tim da se od prometa odvajaju radnje nasljeđivanja, poklanjanja i ugovora o doživotnom izdržavanju koje imaju druge stope oporezivanja, jer je razdvajanje ovih radnji prisutno i u poreznim sistemima zemalja EU i predstavlja pravedniji porezni tretman. Naprimjer, kada se prometuje nekretnina, kupac nekretninu plaća, a zatim se dodatno plaća i porez na novu imovinsku vrijednost koja je stečena. Kod nasljeđivanja i poklanjanja se samo plaća porez. Stoga ne može biti jednak porezni tretman u ova dva slučaja. Inače, zemlje EU su mnogo strožije kada je u pitanju tretman nasljeđivanja i poklanjanja, u usporedbi sa rješenjima koja su predložena u ovom zakonu – rekao je Halebić, pojasnivši da, ipak, ima promjena kada je u pitanju stopa oporezivanja poklanjanja i naslijeđivanja.

- Stopa za oporezivanje poklona i nasljedstva bila je ista kao i kod prometa nekretnina (pet posto) što u novom zakonu nije slučaj. Porez na naslijeđe se po novom zakonu plaća po stopi od osam posto, a na poklone od 10 posto – dodao je Halebić.

I drugi kantoni uvode promjene

Osim u Kantonu Sarajevo, nadležni su i u nekim drugim kantonima odlučili da izmijene aktuelne zakone kako bi pojedine kategorije, posebno mladi, bili oslobođeni plaćanja poreza.

Naprimjer, u Bosansko-podrinjskom kantonu kod kupovine prve nekretnine ne plaća se porez na promet nepokretnosti, a postoje i niže cijene nekretnine za one koji ih kupuju prvi put. Sve osobe do 35 godina koje prvi put rješavaju stambeno pitanje i u Zeničko-dobojskom kantonu uskoro bi trebale biti oslobođene plaćanja poreza prilikom kupovine stana, kuće ili zemljišta. Ova inicijativa jednoglasno je usvojena na nedavno održanoj sjednici Skupštine ZDK, te su pokrenute izmjene Zakona o porezu na promet nekretnina ZDK.

I Vlada Tuzlanskog kantona je nedavno utvrdila Nacrt zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava, kojom je inicirano oslobađanje od plaćanja poreza na promet nepokretnosti i prava mladih bračnih parova koji prvi put rješavaju stambeno pitanje. U RS-u je propisano umanjenje porezne osnovice poreza na dohodak za iznos kamate plaćene na stambeni kredit. Također, Zakonom o porezu na nepokretnosti propisano je i da je vlasnik stana oslobođen plaćanja poreza na stan od 50 m2 te za svakog člana domaćinstva po deset kvadrata stambenog prostora. Građani Brčko distrikta također su početkom ove godine ostvarili pravo na poreznu olakšicu prilikom kupovine prvog stana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti