Nova slika stanja o sistemu internih kontrola u institucijama BiH

17.06.2019. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Nova slika stanja o sistemu internih kontrola u institucijama BiH

Analizom podataka iz godišnjih izvještaja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole institucija BiH CHJ MFiT BiH došla je do zaključka da je ostvaren neznatan napredak u toku 2018. godine u odnosu na 2017. godinu.

Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH (CHJ MFiT BiH) uradila je konsolidovane izvještaje o sistemu internih finansijskih kontrola i internoj reviziji u institucijama Bosne i Hercegovine za 2018. godinu.

Konsolidovani izvještaj CHJ MFiT BiH sačinjava na osnovu godišnjih izvještaja o finansijskom upravljanju i kotroli koje joj dostavljaju institucije BiH. Centralnoj harmonizacijskoj jedinici godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole za 2018. godinu u propisanom roku dostavila je 51 institucija Bosne i Hercegovine. Izvještaje je sa zakašnjenjem dostavilo 18 institucija BiH, dok šest institucija uopće nije dostavilo izvještaje.

"Nepoštivanje zakonskih propisa i propisanih rokova za dostavljanje godišnjeg izvještaja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole pokazatelj je izostanka upravljačke odgovornosti i opredijeljenosti rukovodstva za uspostavljanje ekonomičnog, efikasnog i efektivnog sistema internih kontrola", navedeno je u konsolidovanom izvještaju o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH.

Analizom podataka iz godišnjih izvještaja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole institucija BiH CHJ MFiT BiH došla je do zaključka da je ostvaren neznatan napredak u toku 2018. godine u odnosu na  2017. godinu. "Ostvareni napredak je još daleko od karakteristika kvalitetnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole. Sistem internih kontrola  moguće je unaprijediti samo dosljednom primjenom svih propisanih i donesenih kontrolnih mehanizama, odnosno osiguranjem da ti mehanizmi ne postoje samo zbog zadovoljavanja određene tražene forme", piše, između ostalog u izvještaju.

Konsolidirani izvještaj interne revizije u institucijama BiH za 2018. godinu daje sažete informacije o broju obavljenih internih revizija i datim preporukama, a na osnovu izvještaja koje su jedinice za internu reviziju dostavile CHJ MFiT BiH.  U 2018. godini 17  jedinica interne revizije u institucijama BiH sačinilo je ukupno 125 revizorskih izvještaja u kojim je dato 455 preporuka u vezi s unapređenjem sistema internih kontrola.

"Najveći broj preporuka koje su interni revizori u svojim izvještajima u 2018. godini dali odnosi se na preporuke vezane za: unapređenje sistema u oblasti javnih nabavki, unapređenje sistema upravljanja ljudskim resursima, unapređenje sistema obračuna plata i naknada plata i unapređenje u oblasti planiranja i izvršenja budžeta", istaknuto je  u godišnjem izvještaju o internoj reviziji kojeg je, također, usvojilo Vijeće ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti