Nova transakcija u domaćoj naftnoj privredi: Rusi kupili deset benzinskih pumpi "Zovko"

11.05.2009. 10:08 / Izvor: Oslobođenje
Nova transakcija u domaćoj naftnoj privredi: Rusi kupili deset benzinskih pumpi 'Zovko'

Ruska Optima grupa, vlasnik Naftne industrije RS-a, kupila je za 25 miliona maraka lanac benzinskih pumpi Zovko u Federaciji BiH i distriktu Brčko, saznaje Pres RS-a u odlično obaviještenim poslovnim krugovima.

Rusi su dobro odriješili kesu za deset Zovkinih benzinskih pumpi, jer je to prva faza proširivanja poslova i na Federaciju BiH i ovladavanja tržištem cijele BiH, piše Press Online.

Optima grupa, firma kćerka ruskog vlasnika Rafinerije nafte u Brodu i Modriči, sa sjedištem u Banjoj Luci, transakciju sa jednim od najbogatijih Hrvata u BiH Ivicom Zovkom realizovala je prošle nedjelje. Kupovinom lanca Zovko, sa sjedištem u Žepču, u srednjoj Bosni, Rusi na velika vrata ulaze na federalno tržište, budući da Zovko slovi za jednog od vodeći distributera nafte u tom entitetu. Vlasnik kompanije Zovko, naime, raspolagao je sa 10 benzinskih pumpi i bio je jedan od najznačajnijih distributera naftnim derivatima u Federaciji.

Slavko Šćepanović, direktor Optima grupe, koja rukovodi prodajom goriva iz Broda, potvrdio je Presu RS-a da je novi vlasnik NIRS-a kupio lanac Zovko, ali nije želio da otkriva detalje kupovine.

"Kupili smo 10 njihovih pumpi, od čega je osam na području FBiH, a dvije u distriktu Brčko", kaže Šćepanović. Time je ukupan broj pumpi ruskog Njeftgazinkora u BiH, koji je privatizovao bivšu Naftnu industriju RS-a (Rafinerija nafte, lanac pumpi Petrol i Rafinerija ulja) porastao na 88, piše Press Online.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti