Nova zaposlenja u bh. institucijama- radna mjesta u SM BiH

27.09.2018. 10:22 / Izvor: RTRS
Nova zaposlenja u bh. institucijama- radna mjesta u SM BiH

Na kraju mandata, Savjet ministara daje saglasnost za tri nova radna mjesta za diplomirane pravnike koje očekuje gomila od blizu 300 žalbi

Još zapošljavanja u bh. institucijama! Radi rješavanja 300 nagomilanih žalbi, Savjet ministara, po hitnom postupku, donio je Odluku o formiranju Žalbenog vijeća, a to podrazumijeva i tri nova radna mjesta.

Na kraju mandata, Savjet ministara daje saglasnost za tri nova radna mjesta za diplomirane pravnike koje očekuje gomila od blizu 300 žalbi. Zašto je Ministarstvo pravde BiH godinu dana tragalo za ovim jednostavnim i uoči izbora korisnim modelom?

Ministar Grubeša o tome ne govori, ali navodi da je problen nastao zbog, kako kaže, usvajanja populističkog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Ministar opravdava odbijanje članova žalbenog vijeća da žalbe rješavaju za 475 KM naknade uz osnovnu platu, jer naviknuti su na 50 KM po riješenom predmetu.

"I oni su s pravom tražili svoju naknadu pred sudom. Međutim Sud BiH je njima ukinuo i ona primanja od 475 KM, koja su im, kako sam i rekao ranije, po tom populističkom zakonu i pripadala", pojašnjava Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Dok je mnogim građanima u BiH plata od oko 500 KM, jedini izvor preživljavanja, članovima Žalbenog vijeća ta mizerna naknada na platu bila je motiv za ucjenjivanje. No, odjednom je u jeku predizborne kampanje i ovo pitanje postalo hitno.

"Vladajućim političkim strankama je itekako bitno da u što više državnih institucija imenuju svoje ljude, uz pomoć kojih će, ako i ne budu dio strukture buduće vlasti u BiH, imati važan uticaj na određene procese u postizbornom periodu", rekao je Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI.

Bez saznanja da ovakav stav dolazi od civilnih, a ne političkih struktura u BiH, ministar Grubeša kaže da svakom daje za pravo da govori ono što smatra korisnim za svoj politički diskurs.

"Mi imamo problem, a to je 300 nerješenih predmeta i nama je stalo da se problem riješi sistemski, a ne paušalno", zaključuje Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Sistemsko rješenje, koje čekamo od novembra prošle godine podrazumijeva tri novozaposlena pravnika sa najmanje pet godina iskustva u upravnim postupcima građane će koštati dodatnih 147.000 KM, a ko drugi ako ne poreski obveznici platiće i zbog ćutanja administracije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti