Nova zapošljavanja radnika u Maglaju

13.08.2007. 12:43 / Izvor: Oslobođenje
Nova zapošljavanja radnika u Maglaju

Maglajska privreda i Služba za zapošljavanje proteklih mjeseci znatno su oborili visoku stopu nezaposlenosti i ubrzali rast stope zaposlenosti. Naime, u Maglaju je za sedam mjeseci zaposleno 540 radnika, ili 89 više nego tokom cijele 2006. godine. Direktor Službe za zapošljavanje u Maglaju Sulejman Delić posebno ističe jul 2007. godine kada su posao dobile 202 osobe.

"To je rezultat akcije sprečavanja rada na crno, ali i intenziviranja privrednih aktivnosti" istakao je Delić i kao pozitivne primjere naveo "Natron Hayat" (popunjava 120 radnih mjesta), "Konzum" (potražuje 82 radnika), "Sabix" (otvorio deset radnih mjesta u novom objektu) itd.

Delić očekuje da bi se ovaj trend mogao nastaviti i u narednim mjesecima, jer Tvornica konfekcije "HM" ima ugovorene poslove sa njemačkim partnerom, a u završnoj fazi je i izgradnja hale gdje će biti otvoreno 80 novih radnih mjesta, te će sa od ranije 92 uposlena, poslije "Natron Hayata" biti druga po redu po brojnosti radnika. U Maglaju, prema zvaničnim statistikama, ima 6.006 nezaposlenih i oko 3.200 radno angažovanih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti