Novac od akciza ostaje nedostupan

23.03.2018. 07:59 / Izvor: Akta.ba
Novac od akciza ostaje nedostupan

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) BiH razmatrao je jučer stanje u vezi sa raspodjelom prihoda od cestarina.

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) BiH razmatrao je jučer stanje u vezi sa raspodjelom prihoda od cestarina na posebnom podračunu za izgradnju autocesta nakon što su 1. veljače stupile na snagu izmjena i dopuna seta zakona koji se odnose na trošarine.

S obzirom na to da nije postignuta suglasnost o istovjetnom načinu raspodjele prikupljenih sredstava, nisu ni donesene odluke o raspodjeli i sredstva će do daljnjeg biti na računu Centralne banke BiH.

Protiv prijedloga odluka da sredstava od cestarina budu raspodijeljena na način da FBIH pripadne 59 posto, Republici Srpskoj 39 posto a Brčko distriktu dva posto, bili su članovi UO iz FBiH.

UO UINO nije jučer usvojio Odluku o postupanju s oduzetom i ustupljenom robom koju je predložila Uprava jer su članovi UO iz reda eksperata bili protiv prijedloga.

UO UIO, na zahtjev Ministarstva finansija RS, razmatrao je jučer informaciju o kontroli prometovanja lož ulja na području Bijeljine i primio je k znanju ovu informaciju

Na jučerašnjoj sjednici nije usvojieno izvješće o radu UINO BiH za 2017. godinu, niti prijedlog dopune programa rada UINO za 2018. godinu.

Članovi UINO razmatrali su jučer informaciju o stanju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 milijuna KM zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini, te je zadužena Uprava da dostavi prijedlog za rješeavnje tog problema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti