Novac za 82 preduzeća u Republici Srpskoj

01.09.2007. 12:27 / Izvor: Nezavisne novine
Novac za 82 preduzeća u Republici Srpskoj

Subvencije za stimulaciju izvoza koje dodjeljuje Ministrstvo privrede, energetike i razvoja RS ove godine odobrene su za 82 preduzeća.

Ukupan fond koji je ove godine Ministarstvo privrede, energetike i razvoja RS odobrilo za pospješivanje izvoza preduzeća iznosio je 1.615.000 KM. Preduzeća koja su dobila subvencije su iz oblasti metalne, elektro, drvoprerađivačke, papirne, hemijske, industrije kože i obuće, prehrambene i industrije lijekova RS.

Najviše novca pripalo je preduzećima "Skontoprom" iz Prijedora i Livnici čelika "Livar" iz Banjaluke, kojima je odobreno po 34.890 KM. Rajko Ubiparip, ministar privrede, energetike i razvoja RS, juče (31.08.2007. godine) je potpisao i prve ugovore s predstavnicima preduzeća "Elvako" iz Bijeljine, kojem je pripalo 30.610 KM, i "Drvolik" iz Rogatice, na čiji račun će biti uplaćeno 23.320 KM. U narendih nekoliko dana, istakao je Ubiparip, biće potpisani ugovori i sa ostalim firmama.

"Ovim želimo da pomognemo našim firmama da postignu bolje izvozne rezultate, da pojačaju svoju konkurentnost i stepen korišćenja proizvodnih kapaciteta", rekao je Ubiparip. On je istakao da je ove godine mnogo više preduzeća apliciralo za subvencije.

"Za subvencije je apliciralo 114 preduzeća, tako da je fond za subvencije podijeljen na više firmi u odnosu na prošlu godinu, kada je 1.700.000 KM dobilo 32 preduzeća", rekao je Ubiparip.

Savo Radić, generalni direktor firme "Elvako" iz Bijeljine, je rekao da predstavlja jednu od najrentabilnijih firmi iz oblasi metaloprerađivačke djelatnodsti, koja uspješno posluje već 30 godina.

"Novac koji smo dobili iskoristićemo za smanjenje deficita po osnovu uvoza", rekao je Radić, navodeći da je "Elvako" u prvom polugodištu 2007. godine u odnosu na isti period prošle godine povećao izvoz za 61 odsto.

Radomir Ćućula, drektor "Drvolika", rekao je da ta kompanija 80 odsto svoje godišnje proizvodnje izveze na tržište država regiona.

"Subvencije ćemo iskoristiti za nabavku novih mašina koje će unaprijediti našu proizvodnju i povećati proizvodne kapacitete", istakao je direktor "Drvolika" koji se bavi proizvodnjom građe, stolarije i namještaja te zapošljava 172 radnika.

Rang-lista preduzeća na osnovu koje je određen iznos subvencije formirana je na bazi prihoda preduzeća od prodaje proizvoda i usluga na inostranom tržištu, povećanje tih prihoda u odnosu na raniji period, ukupnih prihoda, te pokrivenosti uvoza sirovina i repromaterijala izvozom proizvoda i usluga. Preduzeća kojima je odobren novac prošle godine imala su prihod od 360,8 miliona KM, a na inostrano tržište plasirala su robu vrijednu 226,5 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti