Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa BiH

14.01.2021. 11:49 / Izvor: Akta.ba

Ministarstvo finansija i trezora BiH saopćilo je da novac za rješavanje migrantske krize nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

" Netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju finansijska izvješća iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu, koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH", navode iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

U saopćenju za javnost podsjećaju da "sve institucije BiH imaju obavezu da posluju sukladno Zakonu o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvješća o izvršenju proračuna koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovito objavljuju na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH". 

" Svi rashodi, obuhvaćeni proračunom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima, transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti. Detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekt "Proračun za građane", – ističe se.

Sredstva planirana proračunom troše se, kako se navodi, sukladno zakonu dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo financija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

" Sva zaduženja koja, odlukama Vijeća ministara, budu dostavljena Ministarstvu financija i trezora BiH bit će realizirana sukladno zakonu i važećim propisima. Ministarstvo financija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF), kojem članice tog foruma dostavljaju godišnja izvješća i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Europske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com", saopćeno je Ministarstva financija i trezora BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti