Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Federalni porez na nasljedstvo i poklon se neće plaćati

Kako je naveo, porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona.

18.11.2021. 10:32 / Izvor: Akta.ba

Fadil Novalić, premijer FBiH  oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu gdje je istakao kako se novim Zakonom o porezu na dohodak u FBiH federalni porez na nasljedstvo neće plaćat.

Kako je naveo, porez na nasljedstvo i poklon će se i dalje plaćati isključivo po zakonu kantona.

"Prijedlog federalnog zakona predviđa da se federalni porez na poklon i nasljedstvo ne plaća onda kada se plaća kantonalni porez ili kada kantonalni zakon oslobađa plaćanja poreza na poklon i nasljedstvo", objasnio je Novalić.

Prema njegovim riječima, čak i ako postoji poresko oslobađanje po propisu kantona, porez se neće plaćati prema zakonu Federacije BiH. 

"Svi kantoni na određeni način propisuju obavezu poreza na poklon i nasljedstvo, kao i poreska oslobađanja", naveo je Novalić.

Najbliži srodnici, to jeste prvi nasljedni red, najčešće su oslobođeni poreza na nasljedstvo i poklon, a kao primjer je naveo da, ako osoba u Ključu nasljeđuje ili dobija na poklon kuću od svojih roditelja, ona neće platiti ni kantonalni ni federalni porez.

"Međutim, ako bilo gdje u Federaciji BiH primate na poklon ili u nasljedstvo nekretninu od osobe s kojom niste ni u kakvom srodstvu, zbog čega budete morali platiti kantonalni porez, opet nećete platiti federalni porez. Razlog zbog kojeg se porez na nasljedstvo i poklon uopće pominje u Prijedlogu zakona o porezu na dohodak je isključivo tehničke prirode, jer nasljedstvo i poklon predstavljaju dohodak i stoga je bilo potrebno precizno propisati da se na takav dohodak ne treba plaćati federalni porez", zaključio je Novalić.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti