Novalić: Ne kockajte se sudbinom 410.000 penzionera!

21.11.2017. 11:49 / Izvor: Fena
Novalić: Ne kockajte se sudbinom 410.000 penzionera!

Federalni premijer Fadil Novalić apelirao je poslanicima da odbace politikantstvo i prihvate predloženi novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Federalni premijer Fadil Novalić apelirao je poslanicima da odbace politikantstvo i prihvate predloženi novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je počela u Sarajevu.

Svi koji ne podrže zakon, najmoderniji te vrste u regionu, kako je rekao premijer novinarima uoči sjednice, „kockaju se sa sudbinom 410.000 penzionera“ jer će doći do urušavanja penzionog fonda, dok novi zakon osigurava dugoročnu finansijsku održivot i redovne isplate kroz trezor.

Na izradi novog zakona rađeno je tri godine uz učešće članova Saveza udurženja penzionera u FBiH, koji su zadovoljni ponuđenim rješenjima, napomenuo je Novalić, zbog čega Vlada FBiH kao predlagač ne smije odustati od tog akta.

Premijer ističe da je ispunio obećanje dato penzionerima na početku mandata. Za 70 miliona je smanjen zatečeni deficit u penzionom fondu, a isplata penzija je redovna.

Međutim, od 2015. do danas, novih penzionera je oko 25.000, što je posljedica sadašnjih veoma neizbalansiranih zakonskih rješenja, napomenuo je.

Ako novopredloženi zakon ne bude usvojen, 410.000 ljudi će ostati bez primanja, zaključio je premijer Federacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti