Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Ovo nije kraj, ovo nije ni početak, ovo je kraj početka

04.05.2020. 13:52 / Izvor: N1

U Sarajevu je nastavljena sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je prekinuta 28. aprila, a na kojoj se trebaju izjasniti o zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed pandemije koronavirusa. Prisutnim delegatima se obratio premijer FBiH Fadil Novalić.

"Kao što je Churchill rekao, ovo nije kraj, ovo nije ni početak, ovo je kraj početka. Ušli smo u pandemiju sa svim refleksijama koje ona sa sobom nosi i sa iskustvom koje se na svjetskoj razini mjeri sa nula. Sva svjetska pamet je uključena u posmatranje tekućih događaja i posljedica koja panedmija ostavlja na zdravlje i ekonomiju. Sve je svedeno na to da se donesene prvi korak mjera koji znači neki oblik života da bi se u tom smislu odbilo vrijeme da se rade druge mjere", kazao je Novalić.

Kako je naveo, radi se na novim aktivnim mjerama sa MMF-om, EIB.om, EBRD-om...

"Ovo je početni paket, svi početni paketi ni u jednoj državi nisu bili nešto veliki. Zahvaljuemo se svima koji su uložili trud da poprave ovaj zakon", naveo je Novalić.

Kako su naveli iz Vlade FBiH, zakon predviđa subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Propisuje ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti.

Za primjenu ovog zakona planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, a to je predviđeno usvojenim rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Uz taj zakon ide i zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće o kojem će se također izjašnjavati delegati.

Zakon je naišao na negodovanje brojnih sektora.

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da 'korona zakon' treba biti usvojen na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH kako bi se Vlada mogla baviti novim mjerama koje će uslijediti.

"Od četiri do šest mjeseci je provodiv zakon, a poslije toga će uslijediti nove mjere koje su znatno strukturiranije i na kojima se trenutno radi", potvrdio je Novalić.

Budući da su delegati tokom rasprave izrazili uglavnom nezadovoljstvo zakonskim rješenjima poručio im je da „ne postoji izgrađena teorija da se na adekvatan način odgovori ekonomskih posljedicama koje donosi pandemija“, te da je 'korona zakon' samo prvi korak u rješavanju novonastalih problema.

Između ostalog, zakon predviđa da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

"Također, zakon na određen način predviđa refundaciju mjeseca marta", dodao je Novalić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti