Novalić: Pokrenuli smo programe za rješavanje ključnih problema mladih

07.09.2018. 10:57 / Izvor: Fena
Novalić: Pokrenuli smo programe za rješavanje ključnih problema mladih

Vlada je uvela programe koji se odnose na poticaj prvog zapošljavanja, rješavanje stambenog zbrinjavanja mladih i drugo.

Pitanje mladih osoba je najvažnije za naše društvo i mladi moraju biti tema broj jedan te se mora naći način da ostanu u svojoj državi. Oni odlaze, jer se mi bavimo svim drugim kategorijama više nego njima – istakao je u razgovoru za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Naglasio je da je aktuelna Vlada Federacije BiH kreirala programe kojima je cilj rješavanje ključnih problema mladih osoba.

"Vlada je uvela programe koji se odnose na poticaj prvog zapošljavanja, rješavanje stambenog zbrinjavanja mladih i uvođenje obaveznih konkursnih procedura pri zapošljavanju u javnom sektoru", naveo je Novalić.

"Vlada Federacije BiH u protekle dvije godine izdvojila više od 30 miliona KM za poticaj prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, što je rezultiralo zapošljavanjem više od 4.000 mladih, a preko Union banke koja je u vlasništvu FBiH, Vlada je osigurala 30 miliona KM za projekat stambenog zbrinjavanja mladih sa predviđenom kamatnom stopom od 2,99% koja je najniža kamatna stopa na tržištu, što je vrlo pozitivno utjecalo na smanjenje kamatnih stopa drugih komercijalnih banaka za kredite iste namjene", naglasio je Novalić.

Potcrtao je da je zaprimljeno 319 zahtjeva iz cijele FBiH, iz 45 općina, od kojih je većina već odobrena.

Premijer ističe i da je Vlada pripremila i predložila Parlamentu FBiH izmjene Zakona o radu, kojima se, po prvi put, konačno osigurava transparentno zapošljavanje novih radnika u javnom sektoru i njihov tretman pod jednakim uslovima.

"Po novom Zakonu, svi pravni subjekti u javnom sektoru: zavodi, agencije, ustanove i preduzeća u državnom vlasništvu će moći zapošljavati nove radnike isključivo nakon provedene procedure javnog oglašavanja, čime bi se trebala prekinuti dosadašnja nepopularna praksa zapošljavanja podobnih umjesto sposobnih, odnosno svojevrsnog privatiziranja državnih firmi i institucija od strane pojedinaca čime bi osigurali jednaka prava za sve kandidate", dodao je Novalić.

Takođe podsjeća da je ovaj zakon usvojen od strane Parlamenta Federacije BiH i da njegova primjena slijedi čim predsjednik Federacije Marinko Čavara potpiše njegovo proglašenje i zakon bude objavljen u Službenim novinama.

"Mi smo uradili dosta toga i sve što smo uradili pokazalo je dobre rezultate. Stvari smo pokrenuli sa mrtve tačke i u narednom periodu treba značajno proširiti sve te aktivnosti", naglašava premijer Novalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti