Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novalić: Trebamo nove ljude u institucijama koje koče projekte Vlade

01.06.2016. 08:25 / Izvor: Faktor

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić za Faktor je potvrdio da će se on i njegovi najbliži saradnici sastati sa liderima SDA, HDZ i SBBBiH: Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Fahrudinom Radončićem.

Na sastanku će se, kaže Novalić, razgovarati o rješavanju problema koji predstavljaju trenutnu prepreku u realizaciji projekata Vlade FBiH.

- Uime Vlade FBiH će biti ministrica finansija Jelka Milićević, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i ja. Razgovarat ćemo o neriješenim pitanjima. Postoje neka personalna pitanja između koalicionih partnera. Imamo određene zastoje kada su u pitanju Autoceste FBiH, Agencija za bankarstvo FBiH, Agencija za nadzor osiguranja FBiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Institut za medicinsko vještačenje. Postoje intencije da se naprave neke rokade, da se okušaju neki novi ljudi u nekim institucijama koje su dugo vremena u rukama istih osoba. Tu je i nastao zastoj i teško je da mi kao Vlada FBiH možemo to da samostalno uradimo, bez potpore koalicionih partnera - objasnio je Novalić u razgovoru za Faktor.

Otklanjanje tih zastoja, prema ocjeni federalnog premijera, predstavlja važan korak u realizaciji najavljenih projekata i projekata koji će biti ponuđeni potencijalnim stranim investitorima.

- Mi radimo katalog "100 prioriteta Vlade FBiH" koji predstavljaju investicioni potencijal Federacije BiH. Nije to program javnih investicija, koje se realizuju javnim novcem. Stotinu investicionih projekata podrazumijeva učešće što više privatnog kapitala, da ne zadužujemo državu i FBiH nego da to rade privatne korporacije.

Drugi projekat koji spremamo je „100 produkata FBiH". Kada govorimo o projektima, to namjeravamo usvojiti na sjednici Vlade naredne sedmice, a onda koristiti za opću upotrebu na događajima kao što su Sarajevo Business Forum, protekli Samit „Brdo-Brijuni", da pošaljemo svojim diplomatsko-konzular-nim predstavništvima i pri posjetama državnih delegacija BiH.

To bi bila osnova za razgovor sa potencijalnim investitorima. Mnogo govorimo o investicijama, a do sada smo pri kontaktima sa potencijalnim investitorima govorili ono što se sjetimo iz glave. Sada po prvi put ćemo imati dokument na kojem je sve prezentovano crno na bijelo - izjavio je Novalić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti