Novalić za vikend traži hitnu sjednicu oba doma federalnog parlamenta

29.12.2017. 13:07 / Izvor: Nezavisne novine
Novalić za vikend traži hitnu sjednicu oba doma federalnog parlamenta

Neusvajanjem ovih zakona do kraja 2017. godine direktno se dovodi u pitanja finansijska stabilnost FBiH

Fadil Novalić, premijer FBiH danas je pismeno tražio od predsjedavajućih oba doma federalnog parlamenta Edina Mušića i Lidije Bradara da tokom vikenda sazovu hitnu sjendicu domova kako bi razmatrali Budžet za 2018. godinu i Prijedlog zakona o penzionom fondu.

Novalić je predložio da se na dnevnom redu nađe i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o policijskim službenicima po skraćenom postupku te Prijedlog odluke o Programu investiranja sredstava "Kapitalni transferi javnim preduzećima-Transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" utvrđenih Budžetom FBiH za 2017. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

"Neusvajanjem ovih zakona do kraja 2017. godine direktno se dovodi u pitanja finansijska stabilnost FBiH, čime se ugrožavaju isplate i obaveze koje smo obećali, prije svega prema borcima, penzionerima, invalidima, poljoprivrednicima, odnosno svim korisnicima Budžeta FBiH", naveo je Novalić.

Istakao je da bez usvojenog budžeta za 2018. godinu bit će nemoguće realizovati Sporazum Vlade FBiH i predstavnika boračkih saveza kao i druge isplate koje su planirali i obećali građanima, a koje su na višem nivou u odnosu na prvi kvartal 2017. godine.

"Poslovanje vanbudžetskih fondova bit će ugroženo zbog neusvajanja finansijskih planova, a neusvajanje Zakona o PIO-u direktno se dovodi u pitanje finansijska stabilnost Federalnog zavoda za PIO, što će za posljedicu imati neredovne isplate penzija u FBiH", napisao je Novalić.

Podsjetio je i da se sredstva klirinškog duga u iznosu od 107 miliona KM, a koja su planirana za izgradnju infrastrukturnih projekata neće moći investirati bez donošenja Programa investiranja od Parlamenta FBiH.

"Imajući u vidu gore navedeno, te da je Vlada FBiH stvorila sve pretpostavke za donošenje navedenih zakonskih rješenja, tražim da se hitno pokrenu procedure propisane poslovnicima o radu domova Parlamenta FBiH za hitno sazivanje vanrednih sjednica oba doma Parlamenta FBiH", zaključio je Novalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti