Novalić: Znatno poboljšana ekonomska situacija u zemlji, BDP u porastu

06.03.2020. 09:54 / Izvor: Akta.ba
Novalić: Znatno poboljšana ekonomska situacija u zemlji, BDP u porastu

Novalić je kazao kako nam samo energetika i taj sektor može donijeti tri, četiri milijarde KM u narednih pet godina. Te da će takav način rada povećati radna mjesta .

Ekonomija na sve načine i sve više pokušava ostati u žiži stvarnosti u BiH iako ima jako veliku "konkurenciju", a to su negativni politički događaji, kazao je premijer u Vladi FBiH, Fadil Novalić na jučer održanom četvrtom po redu Ekonomskom forumu u Sarajevu.

"Prije pet godina situaciju u zemlji karakterizirala je vrlo loša ekonomska i politička situacija, danas imamo jednu potpuno drugačiju situaciju, a to je da je ekonomska znatno popravljena a da je politička skliznula na dole. Činjenica je da smo popravili ekonomska zbivanja, neka traumatična zbivanja su daleko iza nas, sva rješenja koja su bila iz reformske agende su gotovo primjenjena tako da danas možemo govoriti o nekim novim ekonomskim zbivanjima", kazao je Novalić.

U svom izlaganju skupu kazao je da je bruto domaći proizvod FBiH u proteklih pet godina porastao za pet milijardi KM, sa 18 na 23 milijarde te da je riječ o najvećem rastu u jednom petogodišnjem periodu. Kazao je i kakao je ovo rezultat podstaknut najviše potrošnjom.

"U proteklih pet godina vođena je i restriktivna politika potrošnje. Problem BDP-a su investicije kojih je skoro 20 posto stranih. Mi apstiniramo od investiranja, investicije su izuzetno male, a uzrok najvjerovatnije stoji u političkoj nestabilnosti. Slabo nam stoji i izvoz, a novca ima na raspolaganju", rekao je Novalić.

Novalić je istakao kako država treba da investira, ali samo ako ne može da zaintrigirati privatne investitore.

"Mi tu svakako mislimo na ubrzanje jednog od najznačajnijih projekata a to je koridora VC. Imamo mogućnost kroz akcize i fiskalni prostor koji je okarakterizan suficitom to ubrzati. Imamo i tu mogućnost od dvije milijarde i 400 hiljada KM  da investiramo u naredne tri godine, a to je deset posto našeg BDP-a", kazao je.

Osvrnuo se i na veliki fiskalni prostor koji koristimo kao faktor multiplikacije i rasta BDP-a, te na to da se Federacija BiH okreće obnovljivim izvorima energije te da je jedini cilj tuzlanskog Bloka 7 stabilnosti sistema i da je sigurno zadnji projekt na ugalj.

Podsjetio je na to da je Vlada FBiH dala saglasnost za nekoliko vjetro-centrala, da sada slijede pregovori sa Špancima u vezi izgradnje solarnih panela, ali da su u planu i hidro-centrale.

Novalić je kazao kako nam samo energetika i taj sektor može donijeti tri, četiri milijarde KM u narednih pet godina. Te da će takav način rada povećati radna mjesta, to je nešto čemu u narednom periodu trebamo dati više pažnje.

I.M /Foto: Radiosarajevo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti