Nove definicije mjernih jedinica stupaju na snagu 20. maja

16.05.2019. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Nove definicije mjernih jedinica stupaju na snagu 20. maja

Redefiniranjem mjernih jedinica ukida se vezivanje definicija za artefakt a umjesto toga one se vezuju za osnovne konstante.

U Sarajevu je jučer u organizaciji Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine održan skup kojim je obilježen Svjetski dan mjeriteljstva koji se obilježava 20. maja.

Skup je bio posvećen redefiniciji jedinica u sistemu mjeriteljstva koja je zvanično usvojena prošle godine a od 20. maja će biti u upotrebi širom svijeta.

"Redefiniranjem mjernih jedinica ukida se vezivanje definicija za artefakt a umjesto toga one se vezuju za osnovne konstante kojima se opisuju i kvantificiraju dobro objašnjeni fizikalni zakoni", kazao je Dominik Pažak, predstavnik Češkog metrološkog instituta sa kojim je saradnja uspostavljena još 2014. godine.

Na skupu je rečeno kako Sarajevogas zajedno sa Institutom planira i zajednički projekat izgradnje laboratorije u realnim uslovima.

"Ako taj projekat uspije, BiH će biti među prvima u reginu kada je ta vrsta ispitivanja u pitanju", kazala je direktorica Sarajevogasa Nihada Glamoč i naglasila da je mjerenje u ovoj firmi najvažnija funkcija. Kada se na pravi način i što tačnije izmjeri količina gasa može se reći da se na pravi način obavio posao. "Od uvođenja 1995. sistema mjerenja pa nadalje intenzivno sarađujemo sa institutom i on nam pruža vrlo značajnu podršku", istakla je Glamoč.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti