Nove, evropske mogućnosti za elektroenergetski sektor BiH

19.01.2020. 08:18 / Izvor: Avaz.ba
Nove, evropske mogućnosti za elektroenergetski sektor BiH

Na ovaj način struja bi se kupovala i prodavala na otvorenom tržištu i preko Italije bi direktno bila na raspolaganju i kupcima u EU.

Elektroenergetski sektor Bosne i Hercegovine mogao bi u skorijoj budućnosti itekako imati koristi od podmorskog elektroenergetskog kabla između Crne Gore i Italije, koji je nedavno pušten u promet.

Ukupna dužina kabla između Peskare i Tivta iznosi 455 kilometara, a dužina podmorskog dijela je 433 kilometra. Investicija je vrijedna oko milijardu eura, a za izgradnju je bila zadužena italijanska kompanija "Terna" u partnerstvu s Crnogorskim elektroprijenosnim sistemom (CGES).

Prijenosni sistem

Elektroenergetski kabl, kako je rečeno, od izuzetnog je strateškog značaja za regiju zapadnog Balkana i predstavlja “energetski most” između EU i Balkana. Crna Gora dobila je ulogu prijenosne energetske platforme zemalja istoka i zapada, kroz interkonekciju s prijenosnim sistemima BiH, Srbije, Kosova, Albanije, a preko Srbije s Bugarskom i Rumunijom, a s druge strane s Italijom, odnosno Evropskom unijom. Kabl je već krajem decembra pušten i u komercijalnu upotrebu, a o tome je obaviještena i "Elektroprivreda BiH“, odnosno Vlada Federacije.

Na ovaj način svi viškovi električne energije, kako nam je pojašnjeno iz EPBiH, moći će se prodavati na tržištu Italije i EU.

Ranije su viškovi struje, za potrebe ovog tržišta išli prijenosnim kapacitetima preko Hrvatske i Slovenije. Sada je otvorena nova mogućnost da se putem prijenosnog kabla sva energija direktno prodaje na tržištu EU.

                                                                                                                Mapa pokazuje kako su energetskim kablom povezane Crna Gora i Italija 

 

"Jedini problem za sada predstavljaju mali kapaciteti dalekovoda između BiH i Crne Gore. Sada se radi na tome da se povećaju prijenosni kapaciteti. Oni postoje, ali ne u tolikoj mjeri. Na taj način, struja bi se kupovala i prodavala na otvorenom tržištu i preko Italije bi direktno bila na raspolaganju i kupcima u EU.", rečeno je iz EPBiH.

Zasad je sigurno da će ovom novim prijenosom svima biti olakšana prodaja viškova struje i njena stabilnost, a uskoro će se znati i hoće li i koliko utjecati na cijene.

Ranije je BiH za viškove struje raspisivala međunarodne tendere i prodavali smo je mahom Švicarcima i Hrvatima. Sada bi putem prijenosnog kabla bila dostupna većini kupaca na otvorenom tržištu.

Izet Žigić, bivši ministar energije u Vladi FBiH i energetski stručnjak, kazao je da ovaj podmorski elektroenergetski kabl ima veliki značaj  za BiH.

"Vrlo je bitno da se spojimo na ovaj elektroenergetski kabl, a preko elektroprijenosne mreže s Crnom Gorom, i da budemo dio ovog velikog energetskog sistema. To je važno kako za viškove struje, ali isto tako i za eventualni manjak." kaže Žigić.

Prema njegovim riječima, ovo je trgovački kabl.

" Italija zbog turizma ima problema tokom ljetne sezone sa strujom. Oni imaju te velike razlike u potrošnji, s obzirom na priliv turista. Tada se otvara prilika da se na taj sistem zakačimo i da izađemo prema ovom dijelu Evrope. Ovo je novi, važniji izvor za snabdijevanje.", ističe Žigić.  

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je na ceremoniji puštanja nove interkonekcije u rad kako je ovaj projekt od izuzetnog strateškog značaja za region zapadnog Balkana, a naročito za Crnu Goru.

"Projekt predstavlja ne samo čvrstu vezu između Italije i Crne Gore nego model daljnje integracije evropskog kontinenta. Ovo je konkretan primjer evropskih integracija, primjer šta zemlje EU mogu dati Crnoj Gori i zemljama zapadnog Balkana, ali i obrnuto, šta zemlje zapadnog Balkana mogu dati EU. To je primjer saradnje, zajedničkog ulaganja i brige o zajedničkoj budućnosti.", kazao je Đukanović.

Povezanost kablom omogućit će dvosmjernu razmjenu struje između Crne Gore i Italije, snage 600 megavat-sati u početku, koja će postati 1.200 megavat-sati.

To će se desiti kada se u narednih nekoliko godina položi drugi kabl koji je već u planu.

Kabl će posebno pridonijeti elektroenergetskoj sigurnosti Crne Gore, ali i zemalja zapadne Evrope, većoj iskorištenosti mreže, rastu prihoda, smanjenju gubitaka i troškova prijenosnog sistema te održivijem integriranom tržištu električne energije

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti