Nove mjere u Crnoj Gori, zabrana izlaska iz stanova od 22 do 5 časova

08.12.2020. 16:26 / Izvor: Nezavisne novine
Nove mjere u Crnoj Gori, zabrana izlaska iz stanova od 22 do 5 časova

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je novi set mjera s ciljem suzbijanja pandemije virusa korona koje stupaju na snagu u ponoć.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je novi set mjera s ciljem suzbijanja pandemije virusa korona koje stupaju na snagu u ponoć i kojima je predviđena zabrana izlaska iz stanova od 22.00 do 5.00 časova i rad trgovina od 7.00 do 20.00.

Ostaju na snazi opšte mjere kao što su pravilno nošenje maske i držanje fizičke distance, kao i obavezno nošenje maske u zatvorenom i na otvorenom.

Zabrane izlaska izuzete su osobe koje obavljaju redovne radne zadatke i pružaju usluge od javnog interesa, osobe koje njeguju lica koja nisu sposobna za samostalne svakodnevne životne aktivnosti, kao i zaposleni kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Među izuzecima su i djeca sa poremećajima iz autističnog spektra i osobe koje koriste invalidska kolica, u pratnji jedne osobe, najviše 60 minuta, kao i oni koji izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta.

Zabranjeno je okupljanje građana u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, kao i okupljanje u objektima stanovanja osoba koje nisu članovi zajedničkog domaćinstva.

Zabranjene su posjete osobama na bolničkom liječenju u zdravstvenim ustanovama i u ustanovama socijalne i dječije zaštite, kao i pritvorenicima i osobama koje izdržavaju kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, osim advokatima i sudskim vještacima po odluci suda.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od četiri punoljetne osobe u grupi na otvorenom javnom mjestu, osim za one koje obavljaju redovne radne zadatke.

Sahrane umrlih i primanje saučešća obavljaće se isključivo u užem krugu porodice i može im prisustvovati najviše deset osoba.

Rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda, kao što su marketi, supermarketi, hipermarketi, biće organizovan od 7.00 do 20.00 časova.

Ista mjera važiće za one koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga, kao što su tržni centri, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički i frizerski saloni i slično.

U skladu sa površinom objekta i broja korisnika, treba obezbijediti osobu koja će kontrolisati poštovanje mjera, a mora se obezbijediti i najmanje 10 metara kvadratnih površine po kupcu i ograničiti broj kupaca u skladu sa tim.

I dalje će biti zabranjen rad noćnih klubova/barova i diskoteka, dok će ostali ugostiteljski objekti raditi od sedam do 18 sati.

Stomatološke ustanove su obavezne da rad organizuju na način da obezbijede sistem obaveznog zakazivanja pacijenata, a u isto vrijeme u čekaonici može boraviti samo jedan pacijent na 10 metara kvadratnih prostora, uz poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Ostale zdravstvene ustanove su obavezne da obezbijede da svi pacijenti nose zaštitne maske, pod uslovom da to dozvoljava klinično stanje pacijenta, kao i poštovanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Obrazovno-vaspitni rad u javnim i privatnim obrazovno-vaspitnim ustanovama obavljaće se u skladu sa važećim preporukama.

I dalje će biti zabranjen putnički međugradski saobraćaj od petka u 22.00 do ponedjeljka u 5.00 časova.

Prevoz putnika u javnom prevozu, drumskom, željezničkom i pomorskom saobraćaju, obavlja se po mjerama koje su i do sada važile, kao i taksi prevoz.

Državnim službenicima i namještenicima zaposlenim u državnim, organima državne uprave i lokalne samouprave zabranjeno je službeno putovanje u inostranstvo, osim u slučajevima kada je putovanje od državnog interesa, uz prethodno dobijenu saglasnost starješine organa.

Zabranjeno je organizovanje svih đačkih ekskurzija, izleta, edukativnih skupova i slično u inostranstvu

Za ulazak u Crnu Goru važiće mjere koje su i do sada bile na snazi.

Zabranjeno je prisustvo gledalaca na sportskim događajima, kao i mjere predviđene za privredna društva i preduzetnike koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama, kao i održavanje treninga i sportskih takmičenja i turnira u manjim zatvorenim sportskim objektima, osim profesionalnih sportista, uz poštovanje propisanih protivepidemijskih mjera.

Obaveza pravnih i fizičkih lica koja obavljaju građevinske radove je da organizuju rad uz poštovanje epidemioloških mjera, posebno poštujući distancu između zaposlenih i drugih mjera zaštite i zdravlja na radu.

Iz Ministarstva su državnim i drugim organima, kao i preduzećima, preporučili da za radna mjesta za koje proces rada to dozvoljava organizuju rad od kuće, da uvedu klizno radno vrijeme ili da na druge načine smanje komunikaciju zaposlenih.

Građanima se preporučuje da prijepodnevne časove koriste za nabavku prehrambenih proizvoda, trgovinu i druge aktivnosti koje zahtijevaju boravak na javnim mjestima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti