Nove polemike o opravdanosti projekta Ugljevik tri

17.10.2012. 07:52 / Izvor: Fena
Nove polemike o opravdanosti projekta Ugljevik tri

Polemika o opravdanosti najavljenog projekta izgradnje treće faze termoelektarne Ugljevik s "Comsar energy limited" s Kipra, u vlasništvu Rašida Serdarova, vođena je i jučer u Narodnoj skupštini RS-a između poslanika SDPBiH Slobodana Popovića i resornog ministra Željka Kovačevića.

Popović je pitao ministra za tačnost tvrdnji, koje su se pojavile ponovo u javnosti, da je za RS to štetan projekt, jer je Serdarov dobio dvije koncesije: na eksploataciju uglja na ležištima "Delići, Peljave-Tobut" koje se procjenjuju na oko 45 miliona tona te koncesiju na izgradnju trećeg bloka termoelektrane u RiTE Ugljevik.

Upozorivši na neke navode da bi Republika Srpska mogla biti oštećena za oko 26 milijardi maraka, Popović je podsjetio da su i u posljednjih nekoliko dana u javnosti prisutne razne izjave vezano za Ugljevik tri.

Citirao je i izjavu ekonomskog analitičara Alekse Milojevića da je "cilj ovog projekta prikrivanje namjere da se Rašidu Serdarovu ugalj ustupi besplatno", te da se "stvore povoljne okolnosti njegovog besplatnog preuzimanja RiTE Ugljevika, a sve to ide na štetu RS zbog čega će mali akcionari pokrenuti tužbu".

Međutim, resorni ministar Željko Kovačević je ponovio tvrdnju da je projekt Termoelektrane Ugljevik tri jedna od najkvalitetnijih investicija u RS-u. Ustvrdio je da Serdarova firma nije dobila "džaba" ugalj, već će za to plaćati koncesionu naknadu u skladu s ugovorom o koncesiji.

"Riječ je o čistoj investiciji, koja nema nijedne zamjerke s aspekta zakona i zakonodavnih propisa", istakao je Kovačević.

On kaže i da se Ugljevik tri ne razlikuje od drugih investicija u smislu dodjele koncesija, dodajući da je dosad investitor u ovaj projekt uložio 30 miliona maraka.

"Treba otići i vidjeti kako danas izgleda istraživanje uglja na prostoru Tobuta i Peljava i kampus koji se gradi, te kako će izgledati prostor na kojem će se graditi termoelektrana Ugljevik tri", ustvrdio je Kovačević i dodao da "s dužnim poštovanjem" treba govoriti o ovom projektu, a ne spekulirati.

On tvrdi da ta investicija nema nikakve veze s Ugljevikom jedan, ali i dodaje da je postojeća RiTE Ugljevik suvlasnik nove firme koja je formirana sa Serdarovim i u kojem ugljevičko preduzeće ima svega 10 posto udjela u kapitalu.

Poslanik SDPBiH Popović je na ovo reagirao stavom da, ako je sve tako, onda Vlada i resorno ministarstvo treba da obavijeste javnost na transparetan način o svemu što se dešava u Ugljeviku.

On je podsjetio i na izjavu predsjednika Sindikata energetike u RS-u Dušana Vrhovca koji je rekao da je načelno protiv toga da se nacionalna bogatstva daju stranim investitorima te da mu je ovaj slučaj u Ugljeviku "prilično sumnjiv".

Popović je citirao i predsjednika Konfederacije sindikata RS-a Obrada Belenzadu koji je naveo da Vlada RS-a ima rok da da odogovore o ovom projektu, ali i dodao da sindikalci imaju mjere da se zaštite.

"Treba skinuti famu koja se pojavila o ovom projektu", zaključio je Popović i kao poslanik zatražio na uvid prošlogodišnji ugovor između Vlade RS-a, RiTE Ugljevika i Serdarove kiparske firme.

Na osnovu tog ugovora formirano je preduzeće "Comsar Energy Republika Srpska", čiji većinski vlasnik ostaje "Comsar energy limited" s Kipra, u vlasništvu Rašida Serdarova.

Prije nekoliko mjeseci Vlada RS-a dala je saglasnost i na ankes ugovora kojim je planirano povećanje osnovnog kapitala ovog preduzeća, pri čemu "Comsar energy limited" s Kipra povećava ulog u novcu za još 9.553.554,45 KM tako da bi ukupno trebalo da iznosi 10.453.554,50 KM.

Istovremeno, osnivački ulog Mješovitog Holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" Trebinje - Zavisno preduzeće "Rudnik i Termoelektrana Ugljevik" A.D. Ugljevik povećava se i to u stvarima za iznos od 1.061.506,05 KM.

Naime, prema ugovoru RiTE unosi nepokretnosti bez naknade radi povećanja osnivačkog uloga.

Za ovu investiciju u Ugljeviku, kao i druge u jugoistočnoj Evropi, Sardarov je 2010.godine registrirao firmu na Kipru "Comsar energy limited".


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti