Nove tehnologije u obrazovanju: Studenti razvijali robote od Lego kockica

01.04.2015. 12:54 / Izvor: eKapija.ba
Nove tehnologije u obrazovanju: Studenti razvijali robote od Lego kockica
OTVORI GALERIJU

Vremena se mijenjaju, obrazovanje dobiva jednu sasvim novu dimenziju i naš je cilj ići u korak sa vremenom i pružiti našoj djeci najbolje moguće obrazovanje, kaže za ekapija.ba Azra Bekto, pomoćnica direktora ove kompanije.

Dostupnost novih tehnologija ubrzano mijenja način obrazovanja u čitavom svijetu. BiH se ako želi da ima educirane mlade kadrove koji mogu parirati svojim vršnjacima širom svijeta mora što prije okrenuti novim tehnologijama u ovoj oblasti, navode stručnjaci. 

Nedavno održani Lego Mindstorm Education EESTEC Challenge u Sarajevu, na kojem su studenti elektrotehničklih fakulteta razvijali robote od Lego kockica, pokazao je da smo ipak lagano krenuli tim putem.

Kompanija SOLIDEX d.o.o. iz Sarajeva, koja je jedini ovlašteni distributeri i partner za LEGO, LEGO Education i druge licencirane LEGO produkte u BiH, na našem tržištu prisutna od 1998. godine, podržala je ovaj projekt.

Na to se odlučili jer je to bio jedan, kažu, dobro osmišljen projekat koji je uspješno realiziran.

"Vremena se mijenjaju, obrazovanje dobiva jednu sasvim novu dimenziju i naš je cilj ići u korak sa vremenom i pružiti našoj djeci najbolje moguće obrazovanje'', kaže za ekapija.ba Azra Bekto, pomoćnica generalnog menadžera ove kompanije.

Napominje da dugi niz godina usko surađuju sa vrtićima, školama i fakultetima, te nastoje djecu i studente upoznati sa LEGO Educationom, koji je obrazovna divizija LEGO Grupe.

Učenje je u samoj srži vrijednosti LEGO Grupe koja je uložila dugo godina suradnje i istraživanja sa edukatorima i specijalistima za razvoj djece kako bi izgradila široko razumijevanje onoga što je, kaže Bekto, potrebno kako bi se pružilo efektivno iskustvo učenja.

Sa ciljem da se inspiriraju i razviju graditelji budućnosti, LEGO Grupa je posvetila više od 80 godina na razumijevanje načina učenja i igre učenika i studenata.

O tome  kakva je veza između robotike i lego kockica naša sugovornica navodi da se radi o zapravo veoma jednostavnoj stvari.

LEGO Education način učenja u sebi sadrži jedan veoma bitan elemenat, a to je “Playful learning”, odnosno učenje uz igru. Ovaj spoj LEGO kockica i robotike pruža sudionicima i studentima upravo to, jedan hands-on pristup pri kojem uz igru prave robote, koje zatim uče programirati na razne načine, ističe Bekto.

To može biti, navodi, da programiraju robota da se penje uz stepenice, da uzme loptu crvene boje, da sortira boje i mnoge druge dosta naprednije zadatke.

''Sa LEGO Mindstorms Education setovima korisnici doživljavaju kako pretvoriti znanje u praksu i vide rezultate svog rada odmah i to je nevjerovatna motivacija'', naglašava naša sugovornica.

O tome što vide kao glavne prepreke za bolje poslovanje na našem tržištu kaže da je to nerazvijena ekonomija, te nedostatak regulacije tržišta.

''Osim toga, u obrazovnom sektoru ne postoji prilagodba 21. stoljeću, te se slabo uvode inovacije. Ipak, prepreke su nešto što postoji u poslovanju u svim industrijama, pa i našoj, te se treba okretati više prilikama koje se nude'', napominje ona. (D.K.)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti