Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nove vladine mjere nedovoljne za očuvanje radnih mjesta i privrede

Ukoliko sindikat ne pristane na potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma, u tom slučaju treba donijeti lex specialis kojim se trebaju regulirati ova pitanja.

04.04.2020. 08:34 / Izvor: Akta.ba

U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatraju da mjere za podršku privredi sadržane u Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica,  predstavljaju izvjestan napredak u odnosu na ranije donesene mjere, ali su još uvijek nedovoljne.  

U UPFBiH ove mjere smatraju nedovoljnim pogotivo kada se porede sa najavljenim mjerama Vlade Republike Srpske i donesenim mjerama u zemljama regiona.

Iz UPFBiH pozdravljaju odluku Vlade Kantona Sarajevo  da uplati minimalne plaće za mart svim radnicima u firmama kojima je odlukama kriznih štabova zabranjen rad.

Također, pozivaju vlade drugih kantona i općina, da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima kroz aktivne ekonomske mjere, pomognu u očuvanju radnih mjesta i privrede.

U UPFBiH  i dalje insistiraju na hitnom usvajanju mjera koje je Udruženje predložilo 29.03. ove godine. Ove hitne mjere,  pored ostalog, uključuju hitno potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma sa Vladom FBiH i sindikatom. Ovim hitnim sporazumom  kojim će se tokom njegovog trajanja zabraniti otpuštanje radnika, uvesti  institut čekanja, regulirati pitanje godišnjih odmora uposlenika, regulirati rad od kuće uposlenika, smanjiti plaće onima za čijim radom privremeno ne postoji potreba, ali ne manje od minimalne plaće te smanjiti plaće u javnom sektoru 20 posto, kao i regulirati obaveza poslodavca da isplati plaće u dogovorenom iznos u i precizno definirati refundiranje dijela plaće od strane države i sl.

Ukoliko sindikat ne pristane na potpisivanje Privremenog socijalnog sporazuma, u tom slučaju treba donijeti lex specialis kojim se trebaju regulirati ova pitanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti