Nove zakone o doprinosima i porezu na dohodak podržao Odbor Predstavničkog doma

15.10.2020. 10:55 / Izvor: Fena
Nove zakone o doprinosima i porezu na dohodak podržao Odbor Predstavničkog doma

Podrška je data zakonima o doprinosima i porezu na dohodak jer, kako kaže, idu u korist radnika posebno u dijelu doprinosa neoporezivog djela.

Uoči današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku održao je vanrednu sjednicu na kojoj je podržao donošenje novih zakona o doprinosma i porezu na dohodak, koji bi se trebali primjenjivati od 1. januara 2021. godine. 

U nedavno usvojenom Programu ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH 2020.-2021. godine Vlada Federacije navela je da je neophodno i neodložno, u što kraćem roku, usvojiti navedene fiskalne zakone.

"Odbor je danas dao podršku ovim zakonima uz sve manjakovsti koje imaju. Glavna prednost je sprečavanje sive ekonomije. Po procjenama Odbora da je oko 1.200.000.000 KM neoporezivog djela novca koji se troši u Federaciji BiH, a ovim zakonima se taj dio uvodi u sistem. Također, postoje i nerješena pitanja poput freelensera određenih ugovora koji sklapaju s vanjskim dobavljačima, ali to se sve može dogovoriti jer se još uvijek mogu ulagati amandmani", rekao je predsjednik Odbora Husein Rošić.

Podrška je data zakonima o doprinosima i porezu na dohodak jer, kako kaže, idu u korist radnika posebno u dijelu doprinosa neoporezivog djela.

Novi Zakon o doprinosima predvida zbirnu stopu doprinosa na bruto plaću u iznosu od 32,5 posto (doprinos za PIO - 18%, doprinos za zdravstveno osiguranje - 13,5% i doprinos za osiguranje u doba nezaposlenosti - 1%).

U pogledu Zakona o porezu na dohodak, neoporezivi dio (obavezni odbitak) se podiže na 800 KM/mjesečno, a sve iznad tog iznosa će biti oporezovano po stopi od 13 posto.

Usvajanje ovih zakonskih propisa će, dodao je Rošić, omogućiti rast minimalne, odnosno najniže plaće u FBiH, koja trenutno iznosi 407 KM, a realno bi trebala biti značajno veća.

Na zahtjev Vlade Federacije BiH predsjedavajući Predstavničkog doma Mirsad Zaimović predložio je da se novi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, kao i dopuna Zakona o koncesijama uvrsti u dnevni red 15. sjednice ovog doma.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti