Novi bankarski proizvodi: Nevezana štednja pogodna i za banke i za štediše

16.07.2007. 10:34 / Izvor: seebiz.net
Novi bankarski proizvodi: Nevezana štednja pogodna i za banke i za štediše

Prosječne kamatne stope na štednju "A Vista" (po viđenju), odnosno s mogućnošću da je cijeli ulog u svakom trenutku na raspolaganju vlasnicima računa, u bh. bankama ne prelaze 0,40% godišnje. Bankari se pravdaju da im se ova štednja "ne isplati", jer ne mogu raspolagati takvom gotovinom. Zato, kažu, preporučuju novi način ove vrste štednje, koji je pogodniji i za banke i za štediše.

Rješenje je u tzv. nevezanoj štednji. Banke nude štedišama svrstavanje uloga po viđenju u one koji se mogu odmah podići uz nižu kamatu, potom one koje mogu ostaviti za kasnije, uz višu kamatnu stopu.

U Hypo Alpe Adria banci ovu vrstu štednje svrstavaju u pet kategorija, do 10.000 KM s kamatom "A Vista" od 0,50%, potom s kamatom od 2% na uloge od 50.000 do 100.000, 3% iznad 100.000 do 200.000 KM te 3,5% iznad 200.000 maraka. Ističu da štediša automatski određuje u kojoj će kategoriji čuvati novac po viđenju. Povećanjem uloga u višoj, a isplatom u nižoj. Ovoj vrsti fleksibilne štednje pristupaju mnoge banke, koje su do sada bile "neodlučne". Neke čak i po povoljnijim kamatnim stopama u prvoj, drugoj, trećoj ili četvrtoj kategoriji.

Bankari ističu da je nevezana štednja idealan oblik čuvanja novca za one koji žele uložiti svoja sredstva, a isto tako imati sigurnost da su im, prema potrebi, dostupna u svakom trenutku. Zato je nevezana štednja u svijetu, trenutno, najveći bankarski hit. U bh. bankama koje njeguju ovu vrstu ponude, već je više od 25 % uloga i depozita u tretmanu nevezane štednje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti