Novi ekološki incident u Spreči: Dio nadkatranske vode iscurio u rijeku

31.05.2018. 15:17 / Izvor: Akta.ba
Novi ekološki incident u Spreči: Dio nadkatranske vode iscurio u rijeku

Oštećenje cijevi nastalo u srijedu ujutro, kada je dio nadkatranske vode iscurio iz rezervoara i onečistio vodotok, u međuvremenu je sanirano.

Mjesec dana od velike ekološke katastrofe kad je talog iz taložnice “bijelo more” Sode Sisecam izazvao pomor ribe u rijekama Spreči i Bosni, jučer je zabilježen novi ekološki incident u Sprečkom polju.

Naime, iz ispusta ''Global Ispat Koksna Industrija Lukavac'' (GIKIL), ili lukavačke koksare, u rijeku Spreču su oko 13 sati ispuštene otrovne tvari, koje u vidu masne mrlje plivaju rijekom nizvodno od Lukavca prema općinama Petrovo, Gračanica, Doboj-Istok i Doboj.

U želji da saznaju koje su procedure poduzete i kakva je trenutna situacija nakon jučerašnjeg ekološkog incidenta u Lukavcu delegacija Vlade Tuzlanskog kantona posjetila je Global Ispat Koksnu Industriju d.o.o. Lukavac (GIKIL). Oštećenje cijevi nastalo u srijedu ujutro, kada je dio nadkatranske vode iscurio iz rezervoara i onečistio vodotok, u međuvremenu je sanirano.

GIKIL su posjetili ministar privrede Osman Puškar, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Admir Huskanović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufid Klinčević.  

Tokom sastanka sa menadžmentom GIKIL-a, kojem su prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave civilne zaštite, Općinskog vijeća Gračanica te Saveza ribolovaca TK, ministar Puškar je istaknuo da će Vlada TK kao 49%-tni vlasnik poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, mjere koje podrazumijevaju odgovornost i inspekcijski nadzor.

Prema riječima izvršnog direktora za zajedničke usluge Suada Imamovića Federalna inspekcija je bila jučer na terenu, uzela uzorke vode za analizu a u GIKIL-u još nemaju povratnih informacija.

Ministar Huskanović napomenuo je ovom prilikom da je izdavanje okolinske dozvole i inspekcijski nadzor GIKIL-a u nadležnosti Federalnog ministarstva okoliša ali se Vlada TK, iskreno zabrinuta, želi uključiti u rješavanje problema kako bi spriječili slične incidente u budućnosti. Neophodno je, prema mišljenju ministra Huskanovića, uključivanje šire društvene zajednice, od državnog i federalnog nivoa do Federalnog fonda za zaštitu okoliša.

Ministar Klinčević zatražio je ovom prilikom informacije koje se tiču uticaja nadkatranske vode na živi svijet u vodotoku rijeke Spreče te informaciju o kontinuiranoj inspekcijskoj kontroli.

Funkcionisanje privrede, rečeno je ovom prilikom, nalazi se u prioritetima aktivnosti Vlade Tuzlanskog kantona, ali zdravlje građana je mnogo više na toj ljestvici.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti