Novi EU projekat u Verlabu

01.07.2021. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Novi EU projekat u Verlabu

Naredne tri godine Verlab d.o.o. će raditi na implementaciji novog europskog projekta koji će realizirati tim istraživačko-razvojnog centra, potvrđeno je iz Verlaba.

Naredne tri godine Verlab d.o.o. će raditi na implementaciji novog europskog projekta koji će realizirati tim istraživačko-razvojnog centra, potvrđeno je iz Verlaba.

"Od samog osnivanja u Verlabu se njeguje kultura stvaranja, propitivanja i usavršavanja putem istraživanja i dodatnog obrazovanja. Istraživanja uposlenika Verlaba, te istraživanja na kojima se radi unutar Verlaba, provode se s ciljem rješavanja prepoznatih problema i zadovoljavanja potreba okruženja, a uvijek su usklađena sa trenutnim dostignućima svjetske nauke i tehnologije", navode iz verifikacionog laboratorija.

U junu 2021. godine je započela realizacija navedenog projekta koji ima za cilj razviti ispitne objekte, postupke, alate za analizu i smjernice najbolje prakse za kvantitativni MRI, stvarajući mogućnost kalibracije različitih MRI skenera i direktne usporedbe njihovih performansi. Time se smanjuje varijabilnost podataka, a i veličina uzorka potrebnu za uočavanje jasnog efekta, te može otkriti nove, klinički korisne informacije koje nisu prisutne u konvencionalnim pretragama.

Projekatom finansiranim od strane EURAMET-a rukovodi Nacionalni laboratorij za fiziku Ujedinjenog Kraljevstva, a okuplja još 9 partnerskih instituacija među kojima su nacionalni instituti za mjeriteljstvo Italije, Bosne i Hercegovine i Turske, kao i istaknute europske kompanije i bolnice, među kojima je i kompanija Verlab d.o.o.

Naredne 3 godine, Verlab će rukovoditi zadatkom objave metoda i kreiranja vodiča za najbolju praksu u ispitivanju performance i kvaliteta MRI skenera, kao i razvojem smjernica za usklađivanje podataka iz velike kliničke studije koja će se u okviru projekta raditi na više lokacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti