Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novi javni poziv za poticaje i pomoć privrednicima u USK u aprilu

13.02.2021. 08:07 / Izvor: Akta.ba

Financijska sredstva za poticaje i pomoć privrednicima i obrtnicima u Unsko-sanskom kantonu bit će operativna usvajanjem ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, pa bi novi javni poziv trebao biti raspisan vjerovatno već u aprilu.

"Vlada Unsko-sanskog kantona ovaj put planira provedbu nekoliko mjera, koje će se odnositi na subvenciju kamata, zatim subvencioniranje nabavke opreme, odnosno ulaganja u kupovinu potrebnih mašina i za izgradnju poslovnih prostora", izjavio je ministar privrede USK-a Nijaz Kadirić.

Pojašnjeno je i kako je prethodni javni poziv kojeg je raspisala kantonalna vlada poništen zbog tražene obimne dokumentacije.

"Nažalost, u prethodnom pozivu smo tražili obimnu ovjerenu dokumentaciju, što je uslovilo da skoro 80 posto predanih zahtjeva nema valjanu dokumentaciju. Zato ćemo ovaj put ići u smjeru da stručna služba potražuje neki minimum zahtjeva, kako bi poticaje dobio što veći broj naših privrednika", ustvrdio je Kadirić.

Izražena je i namjera za formiranjem kreditnog garantnog fonda, međutim to je odmah svrstano u malo dugoročnije planove, s obzirom da su za to neophodna dodatna financijska sredstva.

"To je naša inicijativa, jer je to jedna od onih mjera koja će potaći razvoj privrede u Unsko-sanskom kantonu. Na taj način bi se pokušala spasiti mnoga radna mjesta, te zaštiti proizvodni programi, naročito oni izvozni, kada su u pitanju naše firme", rekao je predsjednik Privredne komore USK Enes Ružnić.

Privredna i Obrtnička komora USK će od sada inače biti uključene u sve aktivnosti resornog kantonalnog ministarstva, kako bi se što efikasnije utvrdile neophodne mjere pomoći privrednicima zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti