Novi operater u upravljanju ambalažnim otpadom na sajmu Grapos-Expo

23.04.2014. 16:01 / Izvor: eKapija.ba

Eko život d.o.o. Tuzla, novi operater za upravljanje ambalažnim otpadom u Federaciji, predstavlja se ove godine na sajmu Grapos-Expo 2014.u Gračanici.

Eko život d.o.o. Tuzla, novi operater  za upravljanje ambalažnim otpadom u Federaciji, predstavlja se ove godine na sajmu Grapos-Expo 2014.u Gračanici.  Ova kompanije je prije nešto manje od mjesec dana dobila dozvolu od Federalnog ministarstva okoliša i turizma za obavljanje ove djelatnosti.

Prema riječima Lidije Tomić, direktorice Eko života, godinu dana su radili na ispunjavanju zahtjevnih kriterija kako bi uspjeli predati kompletan zahtjev Ministarstvu.

Navodi da Pravilnik o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom propisuje obveze uvoznika, ali i obveze operatera sustava. Pravilnikom je, kaže, propisano da svi oni koji uvoze ambalažu moraju plaćati naknadu za njihovo zbrinjavanje. Hoće li se kompanije i drugi obveznici odlučiti da sredstva uplaćuju Fondu za zaštitu okoliša ili operateru to je isključivo na njima samima.

Ističe da su pravilnikom propisane puno veće nakande kada se ide ka Fondu za zaštitu okoliša te da su se time otvorila vrata privatnim kompanijma koji žele da budu operateri upravljanja otpadom.

Što se tiče visine naknada kaže da su išli na to da što manje opterete kompanije od kojih se većina danas teško bori na tržištu.

Dodaje da im je cilj da uspostave sustav koji će na najbolji mogući način zbrinuti ambalažni otpad.

Govoreći o kompaniji kaže da je ona neprofitna budući da će sredstva koje ovo društvo dobije od naknada ići u razvoj infrastrukture za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom.

Također misija društva je je uspostavljanje ekološki i ekonomski odgovornog sustava za iskorištavanje ambalaže i ambalažnog otpada kao i reciklaže posebno vodeći računa o potrebama svih korisnika, kao i  društvene zajednice u cijelini.

Podsjetimo. osnivači ovog društva su domaće firme Bingo d.o.o, Menprom d.o.o, Tesco d.o.o, Dino Kafa d.o.o, Dramar-ing d.o.o., Bony d.o.o i Majevica d.d.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti