Novi portal CBBiH: Omogućena naprednija analitika statističkih podataka

29.04.2014. 11:31 / Izvor: eKapija.ba
Novi portal CBBiH: Omogućena naprednija analitika statističkih podataka
OTVORI GALERIJU

Centralna banka je nedavno pustila u funkciju novi web portal za statistiku, a reakcije koje su do sada dobili od korisnika iz poslovne i akademske zajednice, te institucija, koje koriste ovu statistike, su dosta dobre.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je nedavno pustila u funkciju novi dinamički web portal za statistiku, a rekacije koje su do sada dobili od korisnika iz poslovne i akademske zajednice, te institucija, koje koriste ovu statistike, su dosta dobre.  

Almir Salihović, šef kabineta guvernera Centralne banke i vođa tima za implementaciju projekta uvođenja nove statističke web stranice, kaže da su svjesni da je statistika veoma bitna za donositelje odluka na svim razinama vlasti, te za investitore što je bio jedan od razloga da krenu sa izmjenama prezentacije ovih podataka.

Svjesni brzine promjena koje se događaju u informatičkom svijetu željeli su ići u korak sa njima kako bi korisnicima omogućili da na jednom mjestu pronađu, sortiraju, usporede i na najbolji način iskoriste statističke podatke, bez potrebe da na računar instaliraju veći broj alata.

Ove promjene su se poklopile i sa promjenama koje su radili unutar kompletne statistike Centralne banke. Oni su naime, sa statističkih izvještaja prešli na baze podataka rađene po novoj metodi sortiranja podataka - Business Inteligence.

''Logično je bilo da našu stranicu uradimo u tom smislu. Tražili smo online alat koji bi pomogao iskoristiti podatke na najbolji način. Analizirali smo nekoliko tehnologija. Izbor je pao na izraelskog proizvođača Panorama i njihov Necto 12.5. jer su bili jedni od rijetkih koji su htjeli svoj proizvod prilagoditi specifičnim zahtjevima koje je imala CBBIH'', priča Salihović za eKapija.ba.

Tako da nova web stranica korisnicima nudi mogućnost da podatke obrađuju i izlazne rezultate automatski konvertuju u Excel tabelu, grafikone, slike i sl. Također, izvještaje sa stare web stranice su prebacili u nove formate, tako da je sada sve što je ikada od statističkih izvještaja objavljeno na web portalu Centralne banke dostupno na novoj stranici. 

Registriranim korisnicima je omogućena i dodatna pogodnost, a to je da na e-mail dobiju obavijesti kada dođe do ažuriranja određenog seta podataka.

''Aplikacija je lagana za korištenje jer na jednom mjestu objedinjava sve statističke izvještaje. Postoji  mogućnost pretrage po riječima. Tako ako, recimo, upišete kamata izbacit će vam sve izvještaje u kojima se spominje ta riječ tako da možete ciljano tražiti statistike iz oblasti koje vas zanimaju'', kaže Salihović.

Još jedan alat koji će biti od izuzetne pomoći korisnicima je i "one click insight" koji pruža mogućnost usporedbe podataka. Njega možete koristiti ako, recimo, želite usporediti podatke o uvozu u zadnjem kvartalu prošle godine sa istim razdobljem prethodne godine ili nešto slično. "Ova aplikacija će vam brzo izlistati podatke koje korespondiraju sa vašom pretragom'',  kaže naš sugovornik dodajući da su ovo samo neke od novina koje su dostupne korisnicima ove stranice. 

Salihović navodi da je ovo samo jedan dio kompletnog projekta Business Inteligence-a na kojem trenutno radi CBBIH i kada bude završen svi podaci će imati kvalitetnu zaštitu, sistem izvještavanja i ažuriranja. Napominje da  ECB i Eurostat od ove godine ukida izvještavanje u Excel tablicama, te su zahtjevi da se podaci drže na sigurnim serverima u Data Warehouse formi.

"Tako da smo Panoramom stali uz rame najboljim centralnim bankama u Europi. Vjerujemo da je ona za nas bila dobar izbor jer taj softver šta god mi radili u Centralnoj banci u budućnosti- okrenuli našu bazu podataka, uveli nove formate, Panorama to može savladati što znači da smo napravili rješenje koje će tu biti godinama", navodi on. Dadaje da je projekt rađen uz podršku Njemačke razvojne agencije (GIZ).

Iz kompanije Poslovna inteligencija, koja je radila na izradi ove web stranice, kažu nam da se posjeteljima statističke web stranice CBBiH sada pruža mogućnost vrlo jednostavnog i intuitivnog pretraživanja serija statističkih podataka, analitike, grafičkog prikaza u željenoj formi te izvoza/spremanja podataka u željeni format.

''Napravljen je veliki korak na unapređenju dostupnosti statističkih podataka, kako za akademsku i stručnu zajednicu, medije, tako i sve one koji žele vidjeti neke od statističkih podataka, kao što je vanjski dug BiH, kamatne stope, uvoz i izvoz, strane investicija itd.'', kaže za eKapija.ba Amel Pašić, direktor Poslovne inteligencije.

Sa druge strane, navodi,  poslovni korisnici u CBBiH imaju mogućnost da samostalno ažuriraju sve podatke, bez potrebe za podrškom IT odjela.

Ovim su , ističe Pašić, postignuta dva cilja, a to je da je korisnicima omogućeno da većinu svoga vremena provode analizirajući podatke umjesto da se bave njihovim prikupljanjem, a napravljen je  i značajan pomak u javnoj prezentaciji statističkih podataka uopće.

Pregled i analitika statističkih podataka prvi put omogućeni na jednostavan način

Prvi put su pregled i analitika statističkih podataka Centralne banke omogućeni na ovako jednostavan, intuitivan i vizualno atraktivan način, navodi Pašić, dodajući da je projekt od samog početka karakterizirali jasna vizija, visoko stručni timovi, entuzijazam, te vrlo intenzivna i konstruktivna suradnja timova CBBiH i Poslovne inteligencije.

Inače, njihov zadatak  je bio dizajnirati, razviti i implementirati rješenje koje će zadovoljiti različite zahtjeve i ograničenja, te konzultirati poslovne korisnike s ciljem unapređenja izvještavanja.

Prvi korak bio je definirati osnovne preduvjete koje je trebalo zadovoljiti, a to su bili jednostavnost i intuitivnost, dizajnerska usklađenost s postojećom web stranicom CBBiH, specifični zahtjevi CBBiH, usklađenost s postojećim DWH i BI okruženjem, ograničeni resursi, sigurnosna pravila. CBBiH je potom vrlo temeljito istražila tržište, te prije konačnog odabira platforme, realizirala i pilot projekt. Po odabiru platforme, uslijedio je dizajn rješenja, razvoj, implementacija i testiranje. Sa svim odjelima je tokom ovog projekta, pored intenzivnih konzultacija, održano po nekoliko radionica koje držimo jednim od ključnih koraka u cijelom procesu implementacije rješenja, kaže naš sugovornik.

Podsjetimo, Poslovna inteligencija je regionalni lider u području dizajna i implementacije sistema za podršku poslovnom odlučivanju. Kompanija je posvećena ovom području i nastoje održavati visoke standarde kvaliteta u svom radu. Dugogodišnji su partneri većine vodećih svjetskih vendora u ovom području, a imaju i vlastiti Innovation & Research odjel. Ova kompanija radi u dvadesetak zemalja svijeta, na tri kontinenta, na projektima u svim industrijskim granama i javnoj upravi. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti