Novi pravilnik išao bi na štetu domaćih proizvođača vojne opreme

25.05.2017. 15:15 / Izvor: Akta.ba
Novi pravilnik išao bi na štetu domaćih proizvođača vojne opreme

Pravilnik koji je u pripremi praktično bi onemogućio domaćim firmama da mogu proizvoditi uniforme i na taj način svjesno se išlo na uvezenu robu, vjerovatno marke 5.11, navode proizvođači.

Bosanskohercegovački proizvođači opreme za policiju, vojsku i druge specijalne službe, Zenko, Koteks, Men i Uslužnost, zatražili su sastanak s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem  vezano za najavljeno usvajanje novog pravilnika o uniformi i opremi pripadnika policijskih agencija na nivou BiH.

Kako stoji u dopisu koji je upućen ministru Mektiću, novi pravilnik bi onemogućio domaće proizvođače da budu  dobavljači policijskim agencijama na nivou BiH, a to su Granična policija, SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Služba za poslove sa strancima i Agencija za školovanje policijskih kadrova.

"Koliko smo upoznati, Pravilnik koji je u pripremi i koji treba da bude usvojen na Vijeću ministara BiH, napravljen je tako da praktično onemogućava domaćim firmama da mogu proizvoditi uniforme i na taj način svjesno se išlo na uvezenu robu, vjerovatno marke 5.11. Smatramo da domaći proizvodi i domaća proizvodnja moraju u najmanju ruku imati jednak tretman", navodi se u pismu ministru Mektiću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti