Novi problemi u Tešnju sa COVID-19, Huskić poručio rano je za opuštanje

29.04.2020. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Novi problemi u Tešnju sa COVID-19, Huskić poručio rano je za opuštanje

Rano je za opuštanje, pojavljuju se novi problemi u Tešnju sa COVID-19

“Rano je za opuštanje, pojavljuju se novi problemi u Tešnju sa COVID 19", objavio je jučer načelnik općine Tešanj Suad Huskić koji se oglasio na Facebooku.

Naime, firma SM3 iz Tešnja je bila primorana da u izolaciju pošalje cijelu smjenu koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Iako pada broj novih zaraženih u BiH, premda se neke naredbe mijenjaju i opušta „stega“ ipak je rano za previše opuštanja, za bezbrižnost I neodgovornost…

"Konkretno, danas je devet nalaza za osobe iz Tešnja negativno, ali nalaz jedne osobe iz Doboj Juga, koja je zaposlena u Tešnju u poslovnoj zoni Bukva je pozitivan. Epidemiolog i direktor Doma zdravlja su bili na terenu i obavili razgovor sa menadžmentom. Bit će izdata rješenja o samoizolaciji za oko 50 osoba koje su bile u zajedničkoj smjeni, koje bi mogle iamti rizik daljeg prenosa. Virus se može pratiti do kontakta u Maglaju. Nema hvala Bogu težih simptoma, ali mora biti OPREZA!". poručio je on.

Navodi da je skoro završio sastanak Komandanta štaba/Načelnika sa Epidemiologom, direktorom Bolnice i Doma zdravlja, Komandirom policije, sanitarnim inspektorom i pomoćnikom za CZ. Konstatovano je da se nove federalne mjere proizvele niz teškoća:

"Karantin je izazvao niz problema, Općinski štabovi nisu nikako bili uključeni. Ljudi su nakon svih problema I nervoze, na kraju pušteni kućama bez pratećih rješenja. Ukidanje policijskog sata je dovelo do gužvi pred pekarama pred iftar, noćnih okupljanja pored benzinskih pumpi i pekara i povećanog rizika. Policija je pod posebnim otperećenjem. Javni pozivi (ZDK) za neke administrativne poslove su povećali gužve u CIPS-u, Općini, Ministarstvu odbrane, Pošti i drugim mjestima", navodi Huskić.

Zbog svega ovog doneseni su ZAKLJUČCI:

1.Uputiti dopis kantonalnom i federalnom štabu o problemima koji postoje u primjeni naredbi, te tražiti ozbiljno uključenje struke prilikom donošenja novih naredbi i mjera

2.Što prije izdati nova rješenja o samoizolaciji, te pojačati preventivni a po potrebi i represivni sanitarni nadzor kod proizvodnih subjekata u poslovnim zonama

3.Pozvati građane na poštivanje postojećih naredbi o zabrani okupljanja, o obavezi nošenja zaštitne maske, o međusobnoj udaljenosti.

"Osim rečenog, međusobno smo se informisali o raspoloživosti zaštitne opreme, rokovima isporuke za novu medicinsku opremu, mogućnostima i planovima za nova testiranja”, objavio je Huskić na Facebooku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti