Novi projekt BIHAMK-a: Svaki vozač dobit će list koji mu može spasiti život

14.10.2017. 09:48 / Izvor: Akta.ba
Novi projekt BIHAMK-a: Svaki vozač dobit će list koji mu može spasiti život

Bosanskohercegovački auto-moto servis (BIHAMK) odlučio je kreirati projekt "Spasilački list za vozilo i vozača.

Bosanskohercegovački auto-moto servis (BIHAMK) odlučio je kreirati projekt "Spasilački list za vozilo i vozača".

"Kako bismo spasilačkim timovima dali cjelovitu informaciju, kreirali smo spasilački list za vozača i vozilo, na kojem se sa jedne strane nalazi standardizirani A4 spasilački list kreiran od proizvođača vozila (proizvođači vozila ne snose odgovornost za naknadne prepravke vozila - kao što su ugradnja plina, dodatnih sjedišta i sl.), dok se sa druge strane nalaze osnovne medicinske informacije o vozaču (ime i prezime, godište rođenja, krvna grupa, alergije i sl.)"; navode iz BIHAMK-a.

U slučaju da jedno vozilo koristi više osoba (npr. supruga i suprug), moguće je posjedovanja više spasilačkih listova za vozača.

Osnovni cilj ovog projekta jeste pomoć hitnim službama spašavanja prilikom vršenja intervencija oslobađanja i zbrinjavanja unesrećenih u prometnim nezgodama.

Realizacija projekta “Spasilački list za vozilo i vozača” finansiran je od strane BIHAMK-a , Svjetske automobilističke asocijacije (FIA), JP Cesta FBiH, dok je pokrovitelj projekta Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

U okviru navedenog projekta izvršeno je kreiranje web aplikacije spasilački list za vozilo, u sklopu koje se nalazi većina marki i modela koji se mogu naći na tržištu u Europi, dok će baza spasilačkih listova za vozače biti kreirana prilikom realizacije projekta.

Izvšena je obuka pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, uposlenika koji obavljaju tehničke intervencije Federalne uprave civilne zaštite, Civilne zaštite KS, kao i vatrogasne brigade koja se nalazi u sastavu javnog poduzeća Autoceste FBiH, dok su sa navedenim projektom upoznati u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

U narednom razdoblju planirano je proširenje projekta na cijelu teritotiju BiH, te nastavak edukacije uposlenika MUP-ova, vatrogasnih brigada i hitne medicinske pomoći, saopćeno je iz BIHAMK-a. 

Predsjednik Upravnog odbora BIHAMK-a Ivo Komšić istaknuo je da je ovo nova usluga koju BIHAMK pruža vozačima i svim suvozačima na cestama u BiH, potpuno besplatno.

"BIHAMK je prvi u regiji patentirao ovu uslugu, a prvi smo u Europi koji su uveli spasilačke listove za vozače. Cijeli ovaj projekt jako je bitan, jer u nesrećama koje se dogode vrlo često minute odlučuju o životu i smrti. Način na koji će spasioci ući u automobil ili krvna grupa vozača vrlo su važni podaci, zbog čega je ovaj projekt značajan svima nama. U taj projekt ulazimo ravnopravno s ostalim automobilističkim društvima u Europi, a sve realiziramo s Kantonalnim zavodom za Hitnu pomoć, uz podršku Međunarodne automobilske asocijacije FIA-e, JP Autoceste Federacije BiH, dok je najveći dio sredstava za projekt osigurao sam BIHAMK", kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba, pojašnjavajući neke od tehničkih detalja projekta.

Kada je riječ o tehničkoj izvedbi, svaki vozač potpuno besplatno u BIHAMK-ovim poslovnicama moći će preuzeti svoj spasilački list, koji će sam popunjavati, a uz to će dobivati i spasilački list za svoje vozilo. Također, za svako vozilo bit će dodijeljeni i specijalizirani stickeri - naljepnice, koje će poslužiti spasiocima kao identifikacija da u automobilu postoji spasilački list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti