Novi ratrak u Ski centru Ponijeri kod Kaknja, renovira se Eko-kuća za prenoćište

02.10.2021. 09:58 / Izvor: Fena
Novi ratrak u Ski centru Ponijeri kod Kaknja, renovira se Eko-kuća za prenoćište

Kakanjci će, tako, svoj skijaški centar, a koji je prije nekoliko godina upotpunjen i rasvjetom za noćno skijanje, za novu skijašku sezonu obogatiti dodatnim sadržajima.

Skijašku i stazu za sankanje u SKI centru Ponijeri kod Kaknja od naredne će sezone uređivati nova ratrak mašina, što će osigurati pouzdanost te više dana za uživanje na snijegu posjetiocima tog popularnog centra u Zeničko-dobojskom kantonu.

Novac za nabavku nove mašine za pripremu staza, koja je koštala oko 49.000 KM, na prijedlog načelnika te općine Mirnesa Bajtarevića, odobrilo je Općinsko vijeće budžetom za 2021. godinu, a sve procedure oko nabavke ratraka marke “PistenBully 300 W” odradila je Javna ustanova Kulturno-sportski centar Kakanj. Ta ustanova, između ostalog, upravlja i Ski centrom Ponijeri.

"Postojeći ratrak bio je nekoliko puta u kvaru protekle sezone, a što je iziskivalo potrebu za čestim popravkama koje su, zbog složenosti mašine, znale trajati i po nekoliko dana. Sve to nam je prouzrokovalo probleme u osiguranju uslova za skijanje. Nova mašine za tabanje snijega osigurat će nam da u novoj sezoni imamo besprijekorno uređenu stazu, kako za skijaše tako i za snowboardere, a samim tim kvalitetniju i bezbijedniju vožnju na našim stazama. Ovim potezom je ispunjena želja svih skijaša koji skijaju na kakanjskoj ljepotici", ističe direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija.

Napominje kako uskoro počinje i renoviranje ugostiteljskog objekta "Eko kuća“, koji je Općina nedavno kupila te ga dodijelila na upravljanje ustanovi na čijem je čelu.

"Radovi će početi nakon što budu realizirane sve zakonske procedure. Fokus renoviranja prvo će biti na vanjskim radovima i enterijeru prvog sprata, a potom i na adekvatnom uređenju ostalog prostora. Želja nam je da svim posjetiocima pružimo pravi planinski ugođaj, uz mogućnost i prenoćišta", podvlači Mušija, koji dodaje da je općinska administracija za te poslove osigurala dodatnih 50.000 KM.

Kakanjci će, tako, svoj skijaški centar, a koji je prije nekoliko godina upotpunjen i rasvjetom za noćno skijanje, za novu skijašku sezonu obogatiti dodatnim sadržajima, koji bi im trebali privući i veći broj posjetilaca.

Skijaška sezona, prema planu, trebala bi biti otvorena u drugoj polovici decembra, ali to će zavisiti od vanjskih temperature zraka i snježnih padavina. Međutim, težište pripreme, napominju u tom preduzeću, je da sve bude spremno za zimski školski raspust, kako bi najmlađi stanovnici tog i obližnjih gradova mogli uživati u zimskim radostima na toj planini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti