Novi Scenic – 20. Renaultov model
OTVORI GALERIJU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novi Scenic – 20. Renaultov model

Novi Scenic – 20. Renaultov model okrunjen sa maksimalnih pet EuroNCAP zvjezdica za sigurnost

10.09.2016. 10:13 Izvor: / Akta.ba

Novi Renault Scenic nastavlja Renaultov ‘’pobjednički’’ niz u sferi sigurnosti, koju francuski proizvođač dosljedno provodi, ali i predvodi tržišnu utakmicu u posljednjih 15 godina. Novi Scénic je 20. Renaultov model ocijenjen sa maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost, koju provodi nezavisna institucija Euro NCAP.  

Renaultova posvećenost sigurnosnom aspektu vozila podignuta je na zavidnu razinu 2001. godine sa modelom Laguna II, koja je ujedno bila pionir i predvodnik nadolazećih modela okrunjenih sa maksimalnim rejtingom od pet Euro NCAP zvjezdica.  

Četvrta generacija Scenica stiže kao potvrda Renaultove liderske pozicije na tržištu, budući da je posljednji krug  testiranja u režiji nezavisne institucije Euro NCAP pokazao da je Scénic jedan od najsigurnijih vozila u svom segmentu. Zahvaljujući čvrstoj strukturi karoserije i nizu pametnih tehnoloških dodataka poput aktivnog sistema za kočenje u slučaju nužde i detekciji pješaka, novi Scénic postavlja nove standarde u segmentu MPV vozila.  

Najnovije tehnologije pomogle su Scénicu da ostvari rezultat od 90 posto za zaštitu odraslih, 82 posto u segmentu zaštite djece i 67 posto za zaštitu pješaka.   

U pogledu pasivne sigurnosti novi Scenic predstavlja vrhunac u segmentu. Korištenje čelika visoke čvrstoće i elastičnosti omogućava visok stepen zaštite putnika unutar sigurnosne ćelije. Kuriozitet ovakve gradnje leži u činjenici da kvadratni milimetar strukture trpi pritisak od čak 120 kg. Osim toga, zona gužvanja karoserije je izmještena mimo putničkog prostora i ima visok stepen apsorpcije sile prilikom sudara, čime se značajno štite životi putnika unutar sigurnosne ćelije. Istovremeno, novi Scénic donosi zračne jastuke nove generacije, koji imaju adaptivnu tehnologiju u slučaju aktiviranja.   

Kruna Scenicove sigurnosne razine jeste inovativna tehnologija. Scenic je jedino vozilo u segmentu kompaktnih monovolumena, koje u seriji posjeduje aktivni sistem za kočenje u slučaju nužde i detekciju pješaka. Novi Scénic ujedno implementira Renaultovu opredijeljenost ka lakom svakodnevnom korištenju vozila koristeći niz modernih sistema asistencije u vožnji poput: Head-Up displaya, adaptivnog tempomata, sistema za samostalno parkiranje, sistema koji upozorava vozača o napuštanju vozne trake itd.    

 

Doreno d.o.o. Doboj je ovlašteni koncesionar za vozila Renault i Dacia.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti