Vijesti

Novi šestosjedi na Jahorini čekaju snijeg da budu pušteni u upotrebu

29.12.2009. 09:03 / Izvor: Glas Srpske

Dva nova šestosjeda na olimpijskoj ljepotici Jahorini spremni su i čekaju snijeg da budu pušteni u upotrebu, rekao je "Glasu Srpske" direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Branko Koroman.

On je istakao da je šestosjed Ogorjelica juče zvanično trebao biti pušten u rad, ali da je to odgođeno zbog nedostatka snijega.

"Iako su šestosjedi već postavljeni i prošli potrebne probne vožnje, njihovo zvanično puštanje u rad morali smo da odgodimo, jer na Jahorini trenutno ima samo deset centimetara snijega. Bitno je da je sve spremno i da se samo čekaju povoljniji vremenski uslovi, a to na Jahorini znači da se čeka snijeg", kazali su u službi marketinga i prodaje Olimpijskog centra "Jahorina".

Šestosjed Poljice u rad bi trebao biti pušten 5. januara 2010. godine.

Prema riječima nadležnih u Olimpijskom centru, na Jahorini su završeni svi planirani radovi oko montaže i postavljanja šestosjeda koji će udvostručiti kapacitet vertikalnog prevoza turista.

Osim postavljanja novih žičara urađen je i generalni remont postojećih instalacija.

Novi šestosjedi olimpijsku ljepoticu će svrtati među najmodernije ski-centre u regionu, ali i šire.

Koroman je ranije rekao da će posebna ponuda za skijaše u ovoj zimskoj sezoni biti upravo ova dva nova šestosjeda, koja će u jednom času moći da prevezu oko 4.000 skijaša.

"Šestosjedi su jedna od investicija iz okvira programa koji namjeravamo da realizujemo u sljedeće tri godine, a čija vrijednost prevazilazi 40 miliona maraka", kazao je Koroman.

On je podsjetio da je Vlada RS ovaj projekat pomogla sa 26 miliona maraka, od čega je u šestosjede investirano više od 18 miliona maraka.

Branko Koroman je istakao da će već iduće godine uslijediti povećanje kapaciteta žičara za po 1.000 skijaša, a planira se i izgradnja garaža za smještaj transportnih korpi.

Olimpijski centar "Jahorina" planira i raspisivanje međunarodnog tendera za nabavku "topova" za osnježavanje najpopularnije staze Skočne.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti