Novi sistem grijanja u Kantonalnoj bolnici Goražde

13.03.2014. 09:24 / Izvor: eKapija.ba
Novi sistem grijanja u Kantonalnoj bolnici Goražde

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto sa saradnicima sastao se jučer sa projekt menadžerima UNDP-a Sanjinom Avdićem i Amilom Selmanagić Bajrović.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Frašto sa saradnicima sastao se jučer sa projekt menadžerima UNDP-a Sanjinom Avdićem i Amilom Selmanagić Bajrović.

Razgovarano je o realizaciji projekta "Smanjenje emisije stakleničkih gasova instalacijom kotla na čvrsto biogorivo, uz povećanje energetske efikasnosti sistema grijanja u Kantonalnoj bolnici Goražde".

Spremnost za sufinansiranje ovog projekta u iznosu od 100.000 KM u prošloj godini iskazala je Vlada, dok će preostali dio sredstava u iznosu od 300.000 KM finansirati UNDP i Fond za zaštitu okoliša F BiH.

Kako su istaknuli predstavnici UNDP-a, već je urađen idejni i glavni projekat koji je danas predat Kantonalnoj bolnici, a ako Vlada na vrijeme obezbijedi sredstva za sufinansiranje, novi sistem grijanja u Kantonalnoj bolnici Goražde biće u funkciji do sredine septembra, odnosno do početka nove grijne sezone.

Prvi korak ka realizaciji ovog projekta UNDP-a i Vlade BPK  je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, a nakon toga i Ugovora o sufinansiranju, istaknuto je danas.

Takođe je istaknuto da se zahvaljujući rekonstrukciji bolnice koju je uradila TIKA, cijeli projekt može realizovati u daleko povoljnijim uslovima i sa manje finansijskih sredstava.

UNDP u Bosni i Hercegovini fokusira se na četiri programske oblasti koje vode koordinatori sektora: Ruralni i regionalni razvoj, Društveno uključivanje i demokratsko upravljanje, Pravda i sigurnost i Energija i okoliš.

U 2013. godini kroz ova četiri sektora UNDP je realizovao 26 miliona pomoći Bosni i Hercegovini, a njihova misija nastavlja se i u ovoj godini kroz različite projekte, među kojima je i ovaj o kojem je danas bilo riječi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti