Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novi sistem: Kamerama protiv zloupotreba na tehničkim pregledima u RS

Bilo kakve malverzacije prilikom tehničkog pregleda, od nove godine neće biti moguće

30.10.2020. 08:07 / Izvor: Akta.ba

Bilo kakve malverzacije prilikom tehničkog pregleda, od nove godine neće biti moguće. Kamere bilježe podatke o vozilu i kompletnom toku pregleda i automatski ih šalju u jedinstveni operativni sistem u kojem svako vozilo ima svoj bar kod i digitalni registar po kojem više ne može da se “čačka”. Baš tako izgleda tehnički pregled vozila u stanici Agram u Banjaluci, zahvaljujući savremenom video-nadzoru koji su među prvima uveli, a koji će prema važećem Pravilniku o tehničkim pregledima do 1. januara naredne godine morati da uvede svih 238 stanica za tehnički pregled u Republici Srpskoj. Uvjerili su se da novi sistem odlično funkcioniše.

"Radi se o takozvanim LPR kamerama koje skeniraju tablicu i snimaju čitav tok tehničkog pregleda i sve to ubacuju u sistem koji automatski provjerava i poredi podatke, što znači da su fiktivni tehnički pregledi praktično nemogući. Snimci se čuvaju godinu dana i mogu biti ustupljeni samo na zahtjev ovlašćenog lica i inspekcije", kaže Dušan Ivić, voditelj stanice tehničkog pregleda Agram. 

Za vozače je važno da ih novi sistem neće dodatno koštati ni promijeniti cijenu tehničkog pregleda, kažu u Stručnoj instituciji za tehnički pregled vozila u Republici Srpskoj čije poslove već pola godine obavlja konzorcijum predvođen Centrom za automobilsko inženjerstvo. Napominju da je jedan od trenutno najnaprednijih sistema tehničkog pregleda u okruženju uspostavljen zahvaljujući  softveru koji su osmislili stručnjaci iz partnerske kompanije Prointer ITSS, s ciljem da na naše puteve izađu potpuno ispravna vozila. 

"Instaliranjem kamera i uvezivanjem mjernih uređaja imaćemo pouzdane podatke o tehničkoj ispravnosti vozila. Time se eliminiše svaka mogućnost da bilo ko lažira podatke, jer više nema ručnog unosa i sve ide u aplikaciju. Cilj je da se obaveza adekvatnog tehničkog pregleda vozila konačno i u javnosti shvati kao značajan doprinos bezbjednosti saobraćaja na putevima", kaže Bojana Pašalić, direktor Centra za automobilsko inženjerstvo. 

Zato napominju da stanice koje od 1. januara 2021. ne budu imale video-nadzor neće ni moći da rade. Plan je i bio da se do kraja godine uvežu svi mjerni uređaji sa tehničkih pregleda sa novim softverom, kako bi na vrijeme sistem u potpunosti zaživio, kažu u Prointeru. 

"Digitalizacija tehničkih pregleda koja je omogućila da se sinhronizuje sistem video nadzora i uvedu bar kodovi za svako vozilo samo je početak. Uplanu su još neki važni noviteti, poput implementacije smart kartica, identifikacije svakog operatera na siguran način, kao i kreiranje olakšica pri mjerenju u vidu mobilne aplikacije za operatere", kaže Mirjana Jukić, marketing menadžer u Prointeru. 

Kroz 238 stanica za tehnički pregled u Republici Srpskoj, godišnje prođe oko 400 hiljada vozila. Nema pouzdanog podatka o broju fiktivnih tehničkih pregleda, jer je on, kaže struka, varirao od grada do grada. U Stručnoj instituciji uvjereni su da s takvim brojkama više nećemo imati problema i da će svi učesnici u saobraćaju biti i bezbjedniji.

            

                            

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti