Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novi sistem nadzora u RS sprečava skrivanje prihoda od igara na sreću​

02.06.2020. 13:20 / Izvor: SRNA

Pravilnik o uvođenju računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću /RAS/ stupio je na snagu, a iz Ministarstva finansija Republike Srpske ističu da će na ovaj način priređivači igara na sreću biti u potpunosti onemogućeni u prikrivanju svojih prihoda.

"Sumnjamo da sadašnji softveri koje koriste priređivači igara na sreću omogućavaju da mnogo toga bude sakriveno, a RAS će to u potpunosti spriječiti. Kompletno praćenje i uvezivanje priređivača znači da će sve što rade biti vidljivo i da ćemo na taj način stati na put ilegalcima", rečeno je Srni u Ministarstvu finansija.

Iako su znatno povećani prihodi, u Ministarstvu finansija navode da RS u sivoj zoni igara na sreću još gubi milione KM godišnje jer priređivači uspijevaju da prikriju dobar dio svojih prihoda.

Iz Ministarstva ukazuju da je jedini način da se to izbjegne onlajn nadzor i uvezivanje svih aparata, terminala, kladionica, tombola i internet igara. 

"Zakon o igrama na sreću još nije postigao puni efekat upravo zbog nedostatka onlajn kontrole priređivača igara na sreću. Zbog korišćenja softvera koji nisu bili odobreni u našem resoru i koje inspektori nisu mogli u potpunosti da prate, ali i pravilnikom definisanog ustupanja javnih ovlašćenja, RAS mora biti povjeren kredibilnoj domaćoj kompaniji koja će moći da obavi taj posao", istakli su u Ministarstvu finansija.

Procedura javne nabavke za izbor najboljeg ponuđača tek treba da bude otvorena, ali je već sada jasno da je za državu ovaj koncept mnogo efikasniji i jeftiniji, nego da kupuje skupe softvere i zapošljava IT stručnjake. 

Iz Republičke uprave za igre na sreću kažu da Republika Srpska slijedi praksu razvijenih zemalja koje već imaju potpunu kontrolu uplata i isplata, te da će RAS zaokružiti efekte novog Zakona o igrama na sreću koji su već vidljivi.

"Koliku je korist donio novi Zakon najbolje govore brojevi. Prihod od priređivanja igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke u februaru je bio 4,7 miliona KM, što je rekordan iznos za jedan mjesec. Ukupan prihod u 2019. godini bio je za oko 43 miliona KM ili 54 odsto veći u odnosu na 2018. godinu", rekao je Srni vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za igre na sreću Aleksandar Došić.

Prema njegovim riječima, stalni rast prihoda od igara na sreću praćen je i smanjenjem obima ilegalnog priređivanja, kao i suzbijanjem sive ekonomije.

"Tome doprinose i kontrole koje vrši Republička uprava za igre na sreću. U 2019. godini izdato je 135 prekršajnih naloga u iznosu od 812.300 KM, dok je godinu ranije, kada je na snazi bio stari zakon, izdato 38 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 115.500 KM", dodao je Došić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti