Novi trendovi na Sajmu INTERIO 2008: 8 mlrd USD iz konfekcije u industriju namještaja

25.02.2008. 13:20 / Izvor: eKapija.ba
Novi trendovi na Sajmu INTERIO 2008: 8 mlrd USD iz konfekcije u industriju namještaja

Sajam u Frankfurtu

Sajam namještaja INTERIO 2008, koji će se održati sredinom marta mjeseca u Sarajevo ponuditi će najnovije trendove u dizajniranju namještaja. Centar Skenderija – sarajevski sajam u partnerstvu sa Šipadom i Sinkro Meblštofom organizuje 26. Međunarodni sajam šumarstva, drvne industrije, namještaja, unutrašnjeg uređenja i pratećih djelatnosti koji će promovisati značaj bosanskohercegovačke drvne industrije i kvalitetnog namještaja. Više od 140 izlagača je do sada prijavilo učešće.

"Namjera nam je da ovim sajmom namještaja evropske i svjetske trendove približimo građanima Bosne i Hercegovine. Inače, ova grana industrije je u velikoj ekspanziji i mi bilježimo stalni napredak u kvaliteti", istakao je Omar Kuštrić, direktor Sinkro Meblštofa. On je nedavno posjetio velike svjetske sajmove u Koelnu i Frankfurtu gdje se upoznao sa svjetskim trendovima.

Sa njemačkih sajmova dolazi informacija da se mnoge odjevne kuće uključuju u kreiranje kućnog tekstila. "Prošle godine se iz modne industrije u industriju kućnog tekstila prelilo oko osam milijardi dolara kapitala i iznos svakodnevno raste", kaže Kuštrić. Prelazak modnih kuća ‘Benetton’, ‘Esprit’, ‘Joop’, ‘Sisley’ i drugih, u industriju namještaja objašnjava se činjenicom da je u modernim društvima došlo do promjena vrijednosti. „Ljudi se sve više okreću sebi, svojoj porodici i prijateljima u intimnom kućnom okruženju i druženju, a manje ka vanjskom izgledu i pokazivanju u javnosti“, objašnjava Kuštrić.

On nagovještava da na svjetskom tržištu preovladaju veseli cvjetni dezeni, intenzivne boje i nijanse. Ističe se značaj prirode kroz upotrebu ekoloških materijala, platna od vlakana bambusa, soje i kukuruza. Ravne linije na sofama i dalje dominiraju ali su ublazene šarenim dezenima meblštofa i kreativnim imitacijama kože sa motivima krokodila ili pitona.

Interio 2008 je značajna manifestacija na kojoj će se prezentovati kompanije iz drvne industrije i predstaviti proizvode potencijalnim korisnicima i kupcima. Želja organizatora je da Sajam postane privilegirano mjesto za zaključivanje različitih poslovnih aranžmana u jugoistočnoj Evropi, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti