Novi vlasnici Hepoka predstavili projekt koji će uvezati 200 hiljada ljudi

15.12.2008. 11:34 / Izvor: Dnevni Avaz
Novi vlasnici Hepoka predstavili projekt koji će uvezati 200 hiljada ljudi

Novi vlasnici mostarskog Hepoka, predstavnici ortačke grupe Amko Komerc iz Sarajeva i Vino Župa iz Aleksandrovca (Srbija), predstavili su planove revitalizacije i poslovanja nekadašnjeg hercegovačkog giganta.

Prema riječima Muhameda Cere, koji zastupa ortačku grupu, za naredne tri godine, koliko će trajati prva faza revitalizacije, planirano je da Hepok postigne godišnji promet od 30 miliona maraka.

To će ujedno značiti vraćanje Hepoka na prijeratne kapacitete, ali i njegovog udjela kao najvećeg poljoprivrednog proizvođača u BiH.

"Radi se o ogromnom projektu koji predviđa ulaganje od oko 25 miliona maraka. Naši dugoročni ciljevi su da prije svega izvozimo u zemlje jugoistočne Evrope i Azije, ali i u EU. U cijeli projekt, koji podrazumijeva i uključenje drugih prerađivača u Hercegovini, istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni, bit će u najširem smislu riječi uključeno više od 200.000 ljudi", naglasio je Cero.

On je istakao da će druga faza revitalizacije Hepoka podrazumijevati njegovo potpuno osavremenjivanje i postavljanje na postolje regionalnog lidera u poljoprivrednoj proizvodnji.

S tim u vezi, naglasio je da će biti instalirani najmoderniji laboratoriji.

Ovom ambicioznom projektu novih vlasnika Hepoka podršku će dati Raiffeisen banka BiH, a njen predstavnik Munir Čengić rekao je da će već u prvoj godini uložiti oko pet miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti