Novi zakon o zaštiti na radu RS donosi bolje uslove za radnike: Sindikalci ocjenjuju rizičnost radnog mjesta

14.02.2009. 10:26 / Izvor: Nezavisne novine
Novi zakon o zaštiti na radu RS donosi bolje uslove za radnike: Sindikalci ocjenjuju rizičnost radnog mjesta

Radnici u RS ubuduće će sami kontrolisati da li je radno mjesto dovoljno sigurno i da li su primijenjene sve mjere zaštite od povreda, što im ranije nije bilo dozvoljeno.

Naime, prema novom zakonu o zaštiti na radu, sindikalna organizacija izabraće radnike koji će kontrolisati da li je radno mjesto dovoljno bezbjedno.

"Starim zakonom nije bilo dozvoljeno da radnici prate sistem zaštite na radu.

Primjenom novog zakona o zaštiti na radu situacija na radnim mjestima će se značajno popraviti", kazala je Velka Odžaković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Ona je istakla da su održani seminari i obuke kako bi se radnici obučili da procijene rizik na poslovima.

Prema njenim riječima, s najvišim problemima će se susresti radnici malih radnji kao što su prodavnice, kafići i restorani jer se oni, kako kaže, "ne mogu sindikalno organizovati, pa će poslodavac sam sprovoditi zaštitne mjere kako on misli da je najbolje".

Radmila Puzić, glavni inspektor rada u RS, kazala je da su prošle godine donijeli 654 rješenja o otklanjanju nepravilnosti i izdali 169 prekršajnih naloga.

"Podneseno je 37 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i dvije krivične prijave. Inspektori su u protekloj godini izvršili inspekcijski nadzor u radnoj sredini gdje su se desile 52 teže povrede na radnom mjestu, te pet slučajeva sa smrtnim ishodom", kazala je Puzićeva.

Kazne za nepoštivanje Zakona o zaštiti na radu dostižu i do 15.000 maraka za poslodavca, te do 1.500 KM za odgovorno lice u pravnoj službi.

Puzićeva podsjeća da je poslodavac u slučaju smrtne, kolektivne ili teške povrede na radu dužan da u roku od 24 časa obavijesti inspektorat i nadležne organe za unutrašnje poslove.

Miroslav Miškić, zamjenik generalnog direktora "Jahorina osiguranja", kazao je da se ugovor o osiguranju zaključuje po principu mjesečnog davanja u iznosu od jedne do tri marke po radniku.

"Postoje slučajevi kada osiguranici traže veću premiju a samim tim je onda veća isplata štete", rekao je Miškić.

On je objasnio da postoje dva slučaja isplate osiguranja i to na osnovu smrtnog slučaja i na osnovu invaliditeta.

"Za smrtni slučaj isplata osiguranja iznosi 10.000 KM a za slučaj invaliditeta maksimalna isplata je 20.000 KM. Kod slučaja invaliditeta ljekarski tim procjenjuje koliki je procenat radne sposobnosti izgubljen, pa se na osnovu tog postotka isplaćuje osiguranje", objasnio je Miškić.

Prema podacima Saveza sindikata, najviše povreda i nezgoda na radu ima u oblasti građevinarstva, metalske industrije te u poljoprivrednim djelatnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti