Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Novi Žitopromet pokrenuo i pekarsku proizvodnju

07.09.2021. 10:16 / Izvor: Glas Srpske

Iz pekare bijeljinskog preduzeća Novi Žitopromet svakodnevno izlazi više od 1.000 hljebova koji stižu na trpeze širom Semberije, a proširenje posla omogućilo je i zapošljavanje još 15 radnika.

Istakao je to za Glas Srpske šef proizvodnje u tom preduzeću Dušan Tomić podsjetivši da su mlinove pokrenuli 15. jula i tako započeli proizvodnju brašna od pšenice požnjevene sa semberskih polja.

Na taj način, dodaje Tomić, obezbijedili su vlastitu sirovinu za pekarsku proizvodnju.

"Započeli smo proizvodnju hljeba 1. septembra i iz naše pekare svakodnevno izlazi nešto više od 1.000 hljebova koje isporučujemo širom Semberije. Pravimo naš dobro poznati hljeb od 600 grama, vrhunskog kvaliteta koji košta 1,20 KM. Osim toga, imamo i polubijeli hljeb koji košta 1,10 KM i dobro poznati somun od 800 grama čija je cijena 1,40 KM",  naglasio je Tomić dodavši da hljebove prave u takozvanoj tunelskoj peći, koju u BiH imaju svega tri firme.

Tomić kaže da u skladu s narudžbama povećavaju proizvodnju, te da su povratne informacije od kupaca i više nego odlične.

"Prilagođavamo se tržištu. U skladu sa proširenjem proizvodnje, otvorena su i nova radna mjesta, tako da nas je sada oko 60 zaposlenih u preduzeću", naglasio je Tomić dodavši da rade u dvije smjene, te da se sve obaveze prema zaposlenima izmiruju na vrijeme.

Firma je ranije nosila naziv Žitopromet, a zahvaljujući pravovremeno otvorenom stečaju sačuvana je imovina. Fočanska kompanija Pavgord je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu Žitoprometa po cijeni od 3,1 mil KM i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća. Ranije su kupili i pokretnu imovinu mlinsko-prerađivačkog giganta, te uplatili 600.000 KM za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Problemi u nekadašnjem semberskom mlinsko-prerađivačkom gigantu javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i skupljali prašinu jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine Žitopromet je zapošljavao 113 radnika.

Vrste brašna

Dušan Tomić je rekao da u Novom Žitoprometu proizvode brašno tip 400, tip 500 i tip 850, te pšenične mekinje.

"Brašno prodajemo i u drugim dijelovima BiH, ne samo u Semberiji, a razmatramo ponudu i za plasman u inostranstvo", rekao je Tomić i naglasio da imaju sklopljene ugovore sa oko 60 pekarskih kuća.

PODIJELI:

TAGOVI:

Novi Žitopromet

Proizvodnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti