Novo u programu Svijet fontana "Suhe fontane" iz firme GRIZELJ

31.05.2017. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Novo u programu Svijet fontana 'Suhe fontane' iz firme GRIZELJ
OTVORI GALERIJU

Ovaj oblik fontane je prihvatljiv izuzetnom i atraktivnom vizualizacijom kao i sa aspekta održavanja.

Višenamjensko, multikulturalno  korištenje trgova - javnih površina na kojima se instalira "suha fontana", kao sastavni dio urbanog ambijenta  koji je dopunjen novim sadržaje.

Što se podrazumijeva pod pojmom "Suha fontana", je ploha trga na kojem je omogućeno da se uspostave razni oblici vodoskoka, a kad se isti isključe ploha se može koristiti za druge namjene.

"Suhe fontane",  imaju više dobrih osobina: prvo mjesto instaliranja može biti svaki trg ili bulevar, šetnica (šetalište) na kome se može prostor koristiti, kao na primjer; u jutarnjim satima tržnica - pijaca sa voćem i povrćem, u popodnevnim i večernjim satima zabavište - igraona za djecu, a  u noćnim satima šetalište ili trg za odvijanje  manifestacija zabavnog karaktera.

Ovaj oblik fontane je prihvatljiv izuzetnom i atraktivnom vizualizacijom kao i sa aspekta održavanja jer su sve komponentne  robusne, pouzdane za dugovječnost u eksploataciji.

Rasvjeta fontane se također može višenamjenski koristiti tako da kad ne treba da radi fontana Ili u noćnim satima rasvjeta fontane se može koristiti kao javna rasvjeta za osvjetljenje trga - šetnice.

Vrlo je jednostavna izgradnja "suhe fontane", koju čini vodonepropusni  bazen koji se nalazi ispod gaznih ploča plohe trga, sa instalacijama: vode za dopunjavanje i za pranje bazena, kanalizacije koja se ujedno koristi kao preliv od oborinskih voda, električne energije. 

Gazne ploče oslanjaju se na buzon  podesive nosače preko kojih se vrši i nivelacija plohe fontane i slivovi oborinskih voda. Pojedinačne nosivost buzon-a je 5 tona tako da se na trgu mogu organizirati razni oblici manifestacije  bez ograničenja opterećenja. 

Gazne  ploče mogu biti granitne, armirano betonske ili samo betonske sa teksturom koja je prihvatljiva radi  klizanja, a debljina gaznih ploča ovisi o veličini - površini ploče,  naša je preporuka 50 x 50 cm.

U "suhe fontane" izuzev klasičnih aplikacija kometa, kompanija Grizelj je sad u mogućnosti ponuditi: pjenušce, šuter-e, rotacione dizne i  vario jet, adijabatsko hlađenje okolnih bašta  u ugostiteljskim objektima i sve da bude osvijetljeno led rasvjetom uz iluminaciju cijelog spektra duginih boja ili samo dio da bude u funkciji javne rasvjete trga ili dijela bulevara - šetnice. 

Sve aplikacije, pumpe, filteri, interne instalacije, rasvjeta se smještaja ispod nivoa gaznih ploča i ploha trga je ravna bez izbočenja, a time je i oprema zaštićena direktno od vanjskih uticaja i od krađe.

Cijeli sistem "suhe fontane", opremljen je sa elektro ormarom koga čine sigurnosno-regulaciono-signalne komponente sa eksternim senzorima za dnevno svjetlo i anemometrom  za vjetar kako bi zaštitili prolaznike od prskanja i neugodnosti kao i rasipanje vode iz fontane.

"Suhe fontane" kompanija Grizelj nudi po sistemu inženjeringa; projektiranje građevinskih, arhitektonskih rješenja, mašinske i elektro instalacije, izgradnju i montažu opreme, izradu softver-a za upravljanje radom vizualnih aplikacija, puštanje u rad, edukaciju radnog osoblja i održavanje.   

"Suhe fontane" mogu biti individualno rješenje u ambijentu ili ansamblirano sa drugim rješenjem fontana u obliku jezera, vodopada, vodoskoka, šadrvana u sklopu javnih i vjerskih prostora.

"U istraživanju i razvoju "suhi fontana" primijenili smo nove napredne tehnologije A€TÒ, energetsku efikasnost, kroz uštedu električne energije preko frekventnih regulatora  uz maksimalni vizualni efekt  aplikacija,  kroz softverske recepte riješili smo optimalno istovjetnost opterećenja, utrošak struje.

Smatramo da smo ovim programom  proširili našu ponudu  i stvorili racionalnije  višenamjensko  korištenje  i uljepšavanje urbanih  prostora - ambijenta društvenih zbivanja i življenja", pojasnila je Hajra Šahinović, autorizirani projektant  fontana u firmi GRIZELJ, a više informacija na: www.fontane.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti