Novoimenovana direktorica Italijanske agencije ICE posjetila komore

12.03.2021. 09:08 / Izvor: Akta.ba
Novoimenovana direktorica Italijanske agencije ICE posjetila komore

Potpredsjednik P/G K FBIH Mirsad Jašarspahić održao je sastanak sa novoimenovanom direktoricom Agencije za trgovinu i promociju Italije - ICE, gđa. Sandrom Di Carlo.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić održao je sastanak sa novoimenovanom  direktoricom ICE Agencije, Sandrom Di Carlo. Tema sastanka bila je međusobna saradnja dvije prijateljske zemlje,  Bosne i Hercegovine i Italije.

Predsjednik Egrlić je Di Carlo upoznao sa trenutnim stanjem po pitanju privredne saradnje, kao i mogućnostima unapređenja iste. Obje strane su zaključile da, uprkos aktuelnoj pandemiji koja je u mnogome otežala poslovanje kompanija,  postoje načini i mogućnosti za njihovim umrežavanjem s ciljem uspostavljanja poslovnih odnosa.

Egrlić se zahvalio na posjeti i stavio je na raspolaganje komorske kapacitete, te predložio organizaciju različitih događaja s ciljem upoznavanja poslovne zajednice sa svim mogućnostima  saradnje i potencijalima kojima Bosna i Hercegovina raspolažu.

Sa novoimenovanom direktoricom Agencije za trgovinu i promociju Italije - ICE,  sastanak je održao i potpredsjednik P/G K FBIH Mirsad Jašarspahić.

Na sastanku su prezentirani statistički podaci u sektorima koji prednjače u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i Italije, te se razgovaralo o aktivnostima koje je Privredna/Gospodarska komora FBiH u saradnji sa ICE do sada sprovodila.

Također, govorilo se i o budućim aktivnostima kada je u pitanju povezivanje i uspostavljanje saradnje privrednika ove dvije zemlje. Kako je period pandemije izazvanje virusom COVID-19 prolongirao odeđene zajedničke aktivnosti, danas se razgovaralo o novim načinima njihove realizacije.

Obzirom da je Agencija ICE dugogodišnji partner P/G KFBiH sastanak je bio idealna prilika za razmjenu informacija o trenutnom stanju privredne saradnje kao i mogućnostima unapređenja buduće saradnje između ove dvije Institucije.

Sastanku koji se održao u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH su prisustvovali i Muris Goralija, Odjel Ambasade Italije za promociju ekonomskih odnosa, Almin Mališević, direktor sektora za industriju i usluge P/G K FBiH, Jasmina Zejnilagić, Sekretar Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku industriju, te Udruženja hemijske industrije i industrije plastike.

Podsjećamo, Italijanska trgovinska agencija je vladina agencija koja podržava poslovni razvoj italijanskoh kompanija u inostranstvu i promoviše privlačenje stranih investicija u Italiji. Uz motiviranu i modernu organizaciju i široko rasprostranjenu mrežu inostranih ureda,  agencija pruža informacije, pomoć, savjetovanje, promociju i obuku italijanskim malim i srednjim preduzećima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti