Novoimenovani britanski ambasador u BiH preuzeo dužnost

06.09.2018. 08:22 / Izvor: Fena
Novoimenovani britanski ambasador u BiH preuzeo dužnost

U svom mandatu kaže trudit će se da nastavi graditi jake temelje, na kojima je predano radila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kako bi pomogla BiH da bude prosperitetna.

Predajom akreditiva predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću novoimenovani ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthew Field rekao je da je predanost Vlade UK Bosni i Hercegovini snažnija nego ikada, jer između ove dvije zemlje postoji partnerstvo zasnovano na uzajamnom povjerenju, iskrenosti i praktičnoj saradnji.

"Veliko mi je zadovoljstvo i privilegija, da u ime kraljice Elizabete druge, preuzmem dužnost britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini. Odnosi naše dvije zemlje su bliski i dugotrajni. To je partnerstvo, zasnovano na uzajamnom povjerenju, iskrenosti i praktičnoj saradnji", kazao je Field.

U svom mandatu kaže trudit će se da nastavi graditi jake temelje, na kojima je predano radila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kako bi pomogla BiH da bude prosperitetna, uključujući i Britansko-njemačku inicijativu.

"Kao što je i najavljeno na Samitu o zapadnom Balkanu u julu u Londonu, udvostručit ćemo našu pomoć razvoju regiona, a time i ovoj zemlji. Nastavićemo podržavati vaše institucije, poslovne lidere, sudije, policajce, vojnike, nastavnike i mlade. U partnerstvu sa vama, spremni smo uraditi i puno više. Činjenica da su građani Ujedinjenog Kraljevstva odlučili da napuste Evropsku uniju će mnogo toga promijeniti. Ali, to ni u kom slučaju neće umanjiti našu podršku i ostvarivanje težnji njenih građana za euro-atlantskim integracijama. Upravo suprotno, Brexit će značiti veće, a ne manje, prisustvo Ujedinjenog Kraljevstva ovdje", naglasio je Field.

Ambasadorsku dužnost preuzima nakon dugogodišnjeg rada za britansko Ministarstvo vanjskih poslova. U svojoj karijeri je uglavnom bio nadležan za politička pitanja, bilo da je riječ o bilateralnim odnosima sa Brazilom i Argentinom ili koordiniranju sa Evropskom unijom po pitanju bliskoistočnog mirovnog procesa.

Dobar je poznavalac prilika u BiH i regionu jer je prethodno radio kao šef Odjela za pitanja Evropske unije i politiku Britanske ambasade u Zagrebu tokom perioda pregovora Hrvatske i EU o pristupu, zatim kao politički savjetnik u Misiji Evropske unije u Skoplju i kao šef političkog odjela u Delegaciji Evropske Unije u BiH, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti