Novosti koje donosi zakon o privrednim društvima RS: Osnivanje firme za nekoliko dana

19.11.2008. 09:20 / Izvor: Nezavisne novine
Novosti koje donosi zakon o privrednim društvima RS: Osnivanje firme za nekoliko dana

Privrednici i preduzetnici u RS bi od sredine iduće godine trebalo da na višestruko brži i jednostavniji način osnuju preduzeća i zanatske radnje, jedna je od ključnih novina koju donosi predloženi zakon o privrednim društvima.

Za osnivanje privrednih društava, kako se predviđa tim zakonom, više neće biti potrebno prethodno komisijski kontrolisati ispunjenost njihovih tehničkih uslova za rad, već će se biznis moći pokrenuti samo na osnovu izjave osnivača kojom garantuje da ispunjava potrebne uslove.

Tačnost njegove izjave inspekcija će naknadno provjeravati u redovnim kontrolama, čime se primjenjuje praksa većine zapadnih zemalja. Izuzetak od tog pravila biće firme sa djelatnostima koje mogu uticati na život i zdravlje ljudi, te štetiti okolini.

Nikola Vukmirović, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS, kaže da se novim zakonom izlazi u susret zahtjevima privredne zajednice da se pojednostavi registracioni postupak.

"Prosječni period za registraciju preduzeća ranije je iznosio dva mjeseca, da bi se kroz proces `giljotine propisa` smanjio na 35 dana. Na način koji se predviđa novim zakonom registracija preduzeća bi se svela na nekoliko dana, a radnji na svega jedan do dva sata, pod uslovom da je prethodno prikupljena sva potrebna dokumentacija", ističe Vukmirović.

On napominje da će istovremeno biti potrebno pojačati inspekcijski nadzor kako bi bile spriječine sve mahinacije onih koji u biznis ulaze ne pridržavajući se neophodnih minimalnih uslova za rad.

Cenzus potrebnog kapitala za osnivanje privrednih društava nije se mijenjao, tako da on za društva s ograničenom odgovornošću ostaje 2.000 KM, za akcionarska društva zatvorenog tipa 20.000, a otvorenih, odnosno onih koja su izlistana na berzi, 50.000 KM.

Prijedlog tog obimnog pravnog akta, koji treba da zamijeni prevaziđeni Zakon o preduzećima, naći će se pred poslanicima Narodne skupštine RS 25. novembra, nakon što je proteklih mjeseci prošao javnu raspravu. Početak primjene tog zakona, koji predstavlja svojevrsni ustav privredne djelatnosti, planiran je od 1. jula 2009. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti