O reviziji zaštitnih mjera EU na uvoz proizvoda od čelika​

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

O reviziji zaštitnih mjera EU na uvoz proizvoda od čelika​

05.02.2020. 08:33 / Izvor: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac informisao je federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Nermina Džindića o nedavnom sastanku koji je u Briselu imao sa evropskim komesarom za trgovinu Filom Hoganom, te najavljenoj reviziji zaštitnih mjera koje je EU uvela na uvoz proizvoda od čelika.

S tim u vezi, Košarac i Džindić ukazali su na potrebu da u zadatom roku zajednički pripreme kvalitetne argumente koji će biti predstavljeni Evropskoj komisiji s ciljem izuzimanja BiH od zaštitnih mjera EU, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonoskih odnosa. 

Košarac je upoznao Džindića da u potpunosti želi afirmisati saradnju nadležnih entitetskih ministarstava i institucija distrikta Brčko sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, što je Džindić i podržao s ciljem bolje i efikasnije prohodnosti odluka. 

Sagovornici su se saglasili da postoji potreba za održavanjem periodičnih sastanaka na ministarkom nivou, te najavili da će to biti praksa u njihovoj saradnji. 

Na sastanku je bilo riječi i o projektima gasifikacije u BiH, te su sagovornici konstatovali da je potrebno obezbijediti nove pravce snabdijevanja, kao i diverzifikaciju izvora. 

Košarac i Džindić usaglasili su i da je potrebno inovirati postojeće radne grupe koje rade na određenim normativnim aktima, a dogovoreno je i da u narednom periodu zajedno posjete određene kompanije namjenske industrije u FBiH. 

Tokom susreta, sagovornici su se saglasili da u narednom periodu bude iniciran sastanak ministra Košarca i nadležnih entitetskih ministara sa predstavnicima Energetske zajednice, na kojem će biti razmotreni uslovi iz Trećeg energetskog paketa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti